• 30 Ιουλίου, 2021

Κοροναϊός : Τι λένε EMA και ECDC για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση

 Κοροναϊός : Τι λένε EMA και ECDC για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση

Είναι «πολύ νωρίς» για να επιβεβαιώσουμε εάν και πότε θα χρειαστεί μια αναμνηστική δόση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του Ευρωπαϊκού Kέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όπως ανέφεραν οι δύο αρμόδιες υπηρεσίες την Τετάρτη, «δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα από τις εκστρατείες εμβολιασμού και τις συνεχιζόμενες μελέτες για να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η προστασία από τα εμβόλια, λαμβάνοντας υπόψη και τη διάδοση των μεταλλάξεων του ιού».

Ωστόσο, «σε περίπτωση που χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις, ο EMA και το ECDC συνεργάζονται ήδη μεταξύ τους όπως και με τις εθνικές επιτροπές με αρμοδιότητα την ανοσοποίηση (NITAGs), οι οποίες αποτελούν τους εθνικούς εμπειρογνώμονες και σύμβουλους για τα υπό το ECDC προγράμματα εμβολιασμού» και «τυχόν νέα στοιχεία που διατίθενται επί του θέματος αυτού θα εξεταστούν γρήγορα», διαβεβαιώνουν οι δύο οργανισμοί.

Επιπλέον, ο EMA συνεργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες σε ό,τι αφορά τον συντονισμό για τη διάθεση των στοιχείων υπό μελέτη, καθώς με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία εκείνα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών δόσεων, μετά τη χορήγησή τους, στην Ευρώπη ή σε άλλες χώρες, πέραν όσων δεδομένων προέρχονται από τις κλινικές μελέτες. Η συνεργασία αυτή διασφαλίζει την ταχύτητα γύρω από τις διαδικασίες αδειοδότησης, αν κι εφόσον αυτή καταστεί απαραίτητη, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.