• 19 Ιανουαρίου, 2021

Κοροναϊός: Θετικοί 9 εργαζόμενοι του “Παπαγεωργίου”

 Κοροναϊός: Θετικοί 9 εργαζόμενοι του “Παπαγεωργίου”

Φόβους για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μεταξύ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, μιας και αυτήν την περίοδο γυρίζουν μαζικά από τις καλοκαιρινές τους άδειες και υπάρχει η πιθανότητα να κόλλησαν τον ιό οπουδήποτε, εκφράζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Τουχτίδης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει βραδυφλεγή «βόμβα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς και μάλιστα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού, αφού αναγκαστικά και λόγω της έλλειψης προσωπικού θα κλείσουν τμήματα των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου εννέα εργαζόμενοι, μόλις γύρισαν από τις άδειες τους, έκαναν το τεστ και εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό. Αμέσως, τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν άλλοι τρεις συνάδελφοί τους, οι οποίοι βρίσκονταν σε στενή επαφή με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Ο παραπάνω αριθμός των ασθενών και αυτών που τέθηκαν σε καραντίνα δεν είναι μεγάλος για ένα νοσοκομείο που εργάζονται περίπου 2.000 άτομα, με αποτέλεσμα να μην έχει σημειωθεί ακόμα κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, ωστόσο, η μαζική επιστροφή των εργαζομένων από τις καλοκαιρινές τους άδειες γίνεται αυτές τις μέρες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια υγειονομική κατάσταση θα επιστρέψουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου επέστρεψαν στα καθήκοντά τους από τις άδειες περίπου 150 άτομα, ενώ πολύ μεγάλος θα παραμείνει ο αριθμός των επιστροφών μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι εννέα συνάδελφοι εντοπίστηκαν θετικοί, μόλις επέστρεψαν στην εργασία τους από την καλοκαιρινή τους άδεια και αμέσως εφαρμόστηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η οδηγία είναι, όσοι επιστρέφουν, να φορούν παντού μάσκα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ. Όλοι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν, πως θα προστατευθούν και θα προστατεύσουν τους άλλους. Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις μαζικές επιστροφές από τις άδειες. Πιστεύουμε και φοβόμαστε ότι τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων θα αυξηθούν σημαντικά και αυτό θα φανεί την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Θα αρχίσουν να περιορίζονται οι δραστηριότητές του, όχι, βέβαια, τα επείγοντα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη. Οι εργαζόμενοι δε νόσησαν, όταν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία κατά τον πρώτο κύμα του κορονοϊού, αλλά στις διακοπές τους», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τουχτίδης.

«Ατυχής η ανακοίνωση του υπουργείου»

Ο κ. Τουχτίδης αναφέρθηκε και στη διχογνωμία που υπήρξε μεταξύ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που νόσησαν από κορονοϊό στο «Παπαγεωργίου», χαρακτηρίζοντας ως «ατυχή» την ανακοίνωση του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για εννέα κρούσματα, ενώ αυτήν του υπουργείου Υγείας για έξι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι ατυχής. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και από κοινού παλεύουμε την πανδημία. Αν κατηγορούμε ο ένας τον άλλον και παίζουμε με τα νούμερα των κρουσμάτων, αποδυναμώνουμε τις άμυνές μας και ενισχύουμε τις ανοησίες που διαδίδουν κάποιοι ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, επειδή το Υπουργείο Υγείας είχε καθυστερημένη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Πηγή : ethnos.gr