Κοροναϊός σε όλο τον κόσμο: Ανοίγουν σταδιακά σχολεία, πάρκα, σύνορα

 Κοροναϊός σε όλο τον κόσμο: Ανοίγουν σταδιακά σχολεία, πάρκα, σύνορα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Ισπανία κατέγραψε έναν μόνο θάνατο εξαιτίας του κοροναϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Το σύνολο των θυμάτων του ιού στη χώρα φτάνουν πλέον τα 27.119.

Οι αρχές χρησιμοποιούν μια νέα μεθοδολογία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων.

Μόλις 38 θάνατοι αναφέρθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ συνολικά 237.906 διαγνωσμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα δεδομένα ενδέχεται να κυμανθούν τις επόμενες ημέρες καθώς προσαρμόζονται στη νέα μεθοδολογία.

Γαλλία-Covid-19: Αίρεται μεγάλο μέρος των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την άρση, αρχής γενομένης από τη 2α Ιουνίου, ενός μεγάλου μέρους των περιορισμών που επέβαλε στον πληθυσμό, χάρη στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού, τασσόμενη υπέρ του ανοίγματος σύντομα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Η ελευθερία τελικά θα ξαναγίνει ο κανόνας και η απαγόρευση η εξαίρεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ανακοινώνοντας την έναρξη της δεύτερης φάσης του σχεδίου άρσης της καραντίνας στη χώρα.

Πρώτη από αυτές τις ελευθερίες είναι εκείνη της κυκλοφορίας, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων σε μια ακτίνα 100 χλμ, που τέθηκε σε ισχύ την 11η Μαϊου, θα αρθεί.

Τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, που παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου, θα μπορέσουν επίσης να ξανανοίξουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, 10 πελάτες το μέγιστο θα μπορούν να καθίσουν ανά τραπέζι, θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών ή ακόμα το προσωπικό να φοράει μάσκα, όπως και οι πελάτες, όταν αλλάζουν θέση.

Στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, μονάχα οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων αυτών θα μπορούν να ξανανοίξουν.

Τη 2α Ιουνίου, τα μουσεία και τα μνημεία θα επαναλειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια, περιλαμβανομένου του Παρισιού. Εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Στους δημόσιους χώρους, οι συναθροίσεις παραμένουν περιορισμένες, με τη συμμετοχή το μέγιστο 10 ανθρώπων.

«Ο ιός είναι ακόμα παρών σε διαφορετικό βαθμό σε ολόκληρη τη χώρα. Η ταχύτητα μετάδοσης βρίσκεται σε αυτό το στάδιο υπό έλεγχο», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός απευθύνοντας έκκληση στους Γάλλους για επαγρύπνηση και υπευθυνότητα.

Τη 22α Ιουνίου, αυτά τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν για την τρίτη φάση της άρσης της καραντίνας.

Ο Εντουάρ Φιλίπ τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ του ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης από τη 15η Ιουνίου, χωρίς καραντίνα για τους ταξιδιώτες.

«Θα εφαρμόσουμε την αμοιβαιότητα», στην περίπτωση που ορισμένες χώρες επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα στους Γάλλους, προειδοποίησε.

Αναφορικά με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η απόφαση πρέπει να ληφθεί συλλογικά, μετά τις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσε.

Το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, που έχει κλείσει από την 31η Μαρτίου, θα ξαναξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις από την 26η Ιουνίου.

Επιπλέον, οι παραλίες της Γαλλίας θα ξανανοίξουν για το κοινό τη 2α Ιουνίου, ενώ τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι στο Παρίσι, θα ξανανοίξουν την ίδια ημερομηνία.

Η εφαρμογή για smartphone κινητά, που θα βοηθάει τις γαλλικές αρχές να εντοπίσουν εάν κάποιος έχει εκτεθεί σε φορέα COVID-19 και να τον ειδοποιεί, θα είναι διαθέσιμη από τις 2 Ιουνίου.

Η Βοσνία ανοίγει από την Δευτέρα τα σύνορα με τις γειτονικές της χώρες

Η Βοσνία ανοίγει από την 1η Ιουνίου τα σύνορα της – που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – με τις γειτονικές της χώρες Κροατία, Μαυροβούνιο και Σερβία και θα άρει τους περιορισμούς για εμπορικές πτήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Τεγκελτία.

Θα επιτραπούν επίσης επαγγελματικά ταξίδια από άλλες χώρες και επισκέψεις για ιατρικούς λόγους και κηδείες.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση και σταδιακά θα αρχίσουμε να ανοίγουμε εκ νέου τα σύνορα και για άλλες χώρες», δήλωσε ο Τεγκελτία σε συνέντευξη Τύπου μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει χωρίς περιορισμούς.

Από τις τρεις γείτονες χώρες, μόνο η Σερβία έχει ανοίξει τα σύνορά της με τη Βοσνία ως τώρα. Η Κροατία επιτρέπει την είσοδο σε Βόσνιους υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ το Μαυροβούνιο διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου.

Η Βοσνία έχει καταγράψει συνολικά μέχρι σήμερα 2.462 κρούσματα και 153 θανάτους από την πνευμονική νόσο Covid-19.

Η εθνική κυβέρνηση τον Μάρτιο επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας, επιβάλλοντας lockdown στη χώρα αφού η Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία εφάρμοσαν το ίδιο μέτρο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σερβική Δημοκρατία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιστρέφοντας νομοθετικές εξουσίες στο κοινοβούλιο από τον πρόεδρο της περιοχής.

Οι δύο περιοχές άνοιξαν εκ νέου τις περισσότερες επιχειρήσεις, καταστήματα και νηπιαγωγεία σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αντίκτυπο της νόσου στις εύθραυστες οικονομίες τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η βοσνιακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5% φέτος λόγω της πανδημίας.

Κροατία-Covid-19: Άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες

Ανησυχώντας για τον τουριστικό τομέα της που πλήττεται από την πανδημία της Covid-19, η Κροατία άνοιξε και πάλι από σήμερα τα σύνορά της με δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στον κατάλογο αυτών των χωρών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Σλοβενία και η Αυστρία. Μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κροατία, κυρίως τις ακτές της Αδριατικής, προέρχεται από αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ανοίγουμε (…) για τον τουρισμό» είπε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνοντας ότι ανακαλείται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου που είχε επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το μέτρο αφορά επίσης τους Τσέχους, τους Εσθονούς, τους Ούγγρους, τους Λετονούς, τους Λιθουανούς, τους Πολωνούς και τους Σλοβάκους.

Η Κροατία υποδέχτηκε το 2019 περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εισόδημα που παράγεται από τον τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας, μπορεί να μειωθεί κατά 70% φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η Κροατία δεν επλήγη ιδιαίτερα από τον νέο κορονοϊό: σε πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν γύρω στα 2.000 κρούσματα και περίπου 100 θάνατοι. Η κυβέρνηση βασίζεται σε αυτά τα θετικά στοιχεία για να προσελκύσει τουρίστες το καλοκαίρι.

Το άνοιγμα των συνόρων είχε ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου για όλους τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους ή ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή σκάφος ή έχουν νοικιάσει κατάλυμα στην Κροατία. Πλέον, οι πολίτες των δέκα προαναφερόμενων χωρών δεν θα χρειάζεται να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους, όμως είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους σε μια ειδική ιστοσελίδα πριν από την αναχώρησή τους, ώστε να μην αναγκαστούν να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σύνορα.

Δύο νέα κρούσματα κοροναϊού την Πέμπτη στην Κύπρο

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 2.602 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 941.

Τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν από σύνολο 60 εργαστηριακών εξετάσεων, που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης διεκπεραιώθηκαν 730 εργαστηριακές διαγνώσεις, ενώ από τον έλεγχο 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων υπήρξαν αποτελέσματα από 1.042 δείγματα.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια υπήρξαν αποτελέσματα από 142 εργαστηριακές εξετάσεις.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα παραπομπών από προσωπικούς γιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας υπήρξαν αποτελέσματα από 64 δείγματα.

Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων υπήρξαν αποτελέσματα από 175 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες ολοκληρώθηκαν 41 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 348 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα