• 21 Οκτωβρίου, 2020

Kοροναϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά – Tα συμπτώματα (vid)

 Kοροναϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά – Tα συμπτώματα (vid)

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, με τα οποία ο COVID-19 εκδηλώνεται στα παιδιά είναι ο πυρετός (αν και δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά) ο βήχας, ο πονοκέφαλος και σε ένα μικρότερο ποσοστό ο πονόκοιλος.

Η απλή καταρροή και το φτέρνισμα από μόνα τους δεν αποτελούν τα κύρια συμπτώματα της Covid-19 και νομίζω με αυτό τον τρόπο λιγάκι μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε το απλό κρυολόγημα από τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τη γρίπη και λιγότερο μοιάζουν με το απλό κρυολόγημα, το οποίο αποτελείται από καταρροή και φτέρνισμα. Μακάρι να υπήρχε εύκολος τρόπος να τα ξεχωρίζουμε όλα αυτά, καθώς μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό αν και υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές. » δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης συμβουλεύει τις ομάδες που έχει προτείνει η επιτροπή εμβολιασμού να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, να το κάνουν διότι αυτό θα βοηθήσει αρκετά, επίσης οι γονείς θα πρέπει να μείνουν σε επαφή με τους γιατρούς τους όταν τα παιδιά έχουν κάποια συμπτώματα και να είναι ενήμεροι όσον αφορά την τοπική επιδημιολογία – δηλαδή- αν υπάρχουν άλλα κρούσματα στο σχολείο και τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Προκειμένου να καθησυχαστούν οι γονείς θύμισε κάποια βασικά πράγματα, πως τα παιδιά νοσούν πολύ λιγότερο από τους ενήλικες, παγκοσμίως αποτελούν το 5-10% όλου του ποσοστού κρουσμάτων από Covid-19. Όσα νοσούν, νοσούν πολύ ήπια, λιγότερα παιδιά χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία συγκριτικά με τους ενήλικες και έχουν πεθάνει πολύ λίγα παιδιά παγκοσμίως.

Αναφορικά με τη μετάδοση είπε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως τα μικρότερα παιδιά, του δημοτικού μεταδίδουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι μεταδίδουν οι έφηβοι και οι μεγαλύτεροι. Για αυτό και τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα σχολεία, τα οποία έχουν κλείσει αποτελούν ένα μικρό κομμάτι όλων των σχολείων της χώρας».