• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Κοροναϊός: Οδηγίες του ΕΜΑ για το χάπι της Merck

 Κοροναϊός: Οδηγίες του ΕΜΑ για το χάπι της Merck

Συμβουλές σχετικά με τη χρήση του χαπιού της Merck Lagevrio (γνωστό και ως molnupiravir) για τη θεραπεία της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός εξέδωσε την Παρασκευή η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP).

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ το φάρμακο, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι εγκεκριμένο στην ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19.

Προστίθεται πως το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση της COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο, το οποίο διατίθεται σε κάψουλες, θα πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο EMA εξέδωσε αυτήν τη συμβουλή για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν για πιθανή πρώιμη χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε περιβάλλοντα χρήσης έκτακτης ανάγκης, υπό το φως των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης και θανάτων λόγω COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.