• 20 Ιανουαρίου, 2021

Μεταλλαγμένοι ιοί από μινκ πέρασαν σε ανθρώπους στη Βόρεια Ελλάδα;- Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

 Μεταλλαγμένοι ιοί από μινκ πέρασαν σε ανθρώπους στη Βόρεια Ελλάδα;- Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Οι μεταλλαγμένοι ιοί που μόλυναν τα μινκ κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Νοέμβριο, πέρασαν και στους ανθρώπους σύμφωνα με το iatropedia.gr. Πρόκειται για μεταλλάξεις του κορονοϊού για τις οποίες το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ) διερευνά ακόμη και την περίπτωση να ευθύνονται για τη μεγαλύτερη διασπορά της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε 120 δείγματα θετικών στον κορονοϊό κατοίκων της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς. Πρόκειται για τις ίδιες παραλλαγές του ιού, που είχαν μολύνει τα μινκ της περιοχής, κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος και στάθηκαν αφορμή να οδηγηθούν σε θανάτωση χιλιάδες ζώα.

Ο Δημήτρης Θάνος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι ο ιός πέρασε από τον άνθρωπο στα μικρά ζώα κι από αυτά, επέστρεψε και μόλυνε τους ανθρώπους.

Τον περασμένο Νοέμβριο ταυτοποιήθηκαν στελέχη του κορονοϊού σε 22 μινκ, που μεγάλωναν σε φάρμες στην περιοχή της Κοζάνης. Ο ιός αποδείχθηκε τότε ότι πέρασε στα ζώα, από μολυσμένους με τον ιό ανθρώπους. Τα ζώα έπεσαν κι αυτά “θύματα” της διασποράς του κορονοϊού στην περιοχή.

Ταυτόχρονα με τον εργαστηριακό έλεγχο στα μινκ, το ΙΙΒΕΑΑ ξεκίνησε και μελέτη σε ανθρώπινα δείγματα, από θετικούς στον ιό κατοίκους της περιοχής. Τα δείγματα διέθεσε ο ΕΟΔΥ.

Οι μεταλλάξεις που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο δεν είναι αθώες, λένε οι ειδικοί. Ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα ισχυροποιημένα στελέχη, που μπορεί να «εξουδετερώσουν» ακόμη και τη δράση των εμβολίων. Έχει σημασία να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η φύση είναι ενιαία, τονίζει ο ερευνητής: “Πρέπει να τα θεωρούμε πλέον, ως ένα πράγμα. Υπάρχει μια ισορροπία, μια ενιαία Υγεία: άνθρωποι, ζώα, περιβάλλον. Όλα αυτά πρέπει να είναι υγιή, για να έχουν και οι άνθρωποι Υγεία. Γιατί οι πιο πολλές νόσοι, πανδημίες, επιδημίες προέρχονται από ζώα. Να το έχουμε υπόψη μας αυτό!”.

Μπορεί να ευθύνεται η μετάλλαξη των μινκ για τη μεγάλη διασπορά στη Β. Ελλάδα;
Το δείγμα προς το παρόν είναι πολύ μικρό, για να επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο. Η επέκταση της ανάλυσης σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, μπορεί να δώσει στο μέλλον πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr