• 24 Ιουνίου, 2021

Κοροναϊός: Μετά τα εμβόλια η Ρωσία μπαίνει και στη μάχη του φαρμάκου

 Κοροναϊός: Μετά τα εμβόλια η Ρωσία μπαίνει και στη μάχη του φαρμάκου

Εγκρίθηκε από τις Ρωσικές Αρχές η χρήση του φαρμάκου “COVID-globulin” κατά του κοροναϊού, με βάση το πλάσμα του αίματος των ατόμων που έχουν νοσήσει από COVID-19, όπως έκανε γνωστό του υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η παραγωγή αντιοξειδωτικής ανοσοσφαιρίνης με βάση το πλάσμα του αίματος όσων νόσησαν έχει ξεκινήσει ήδη ξεκινήσει στη χώρα και σχεδιάζεται να αυξηθεί όπως  αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο Ria Novosti ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

 «Η παραγωγή έχει ξεκινήσει στη Ρωσία και είναι απαραίτητο να αυξηθεί τώρα, επομένως σίγουρα θα χρειαστεί πλάσμα. Πρόκειται για μια αντινοϊκή ανοσοσφαιρίνη  αυτό είναι ήδη ένα πολύ συμπυκνωμένο φάρμακο που επιτρέπει την εξουδετέρωση του ιού και, φυσικά, είναι υψηλότερης προτεραιότητας σε σύγκριση με το αντιβιοτικό πλάσμα», εξήγησε,σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Μιχαήλ Μουράσκο σε άλλη συνέντευξη του, αυτή τη φορά στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Ρώσος υπουργός διευκρίνισε ότι η μονοθεραπεία με ορισμένα φάρμακα δεν προσφέρει πάντα πλήρη δράση στον ιό οπότε ο γιατρός μπορεί να επιλέξει, έναν συνδυασμό φαρμάκων. Τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με το συνδυασμό πλάσματος αίματος με αντιιικά φάρμακα, είπε.

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής ανεξάρτητος πνευμονολόγος του ρωσικού υπουργείου Υγείας, Σεργκέι Αβντέφ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθώς όπως ανέφερε  οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως η χρήση αντιϊκού πλάσματος για τη θεραπεία της λοίμωξης από κορωνοϊό δεν υπήρξε πολύ αποτελεσματική.

Δέκα εκατομμύρια Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις

Το μερίδιο των Ρώσων με ασυλία στην COVID-19 δεν είναι κακό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να νικήσει εντελώς τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο στο Ria Novosti.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιτήρησης του Καταναλωτή και της Προστασίας των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ευημερίας(Rospotrebnadzor) είχε ανακοινώσει τα τελευταία στοιχεία από την πορεία εμβολιασμού στη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτά, περισσότερα από 10 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού ( ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί  25 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζουμε πως η Ρωσία διαθέτει τέσσερα διαφορετικά εμβόλια (Sputnik-V, Sputnik Light, EpiVAcCorona, KoviVak)  με τα οποία γίνονται εμβολιασμοί, ενώ οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν ξεκινήσει από το Δεκέμβριο.