Κοροναϊός: Μετά από πόσο καιρό ένα θετικό τεστ θεωρείται επαναμόλυνση

 Κοροναϊός: Μετά από πόσο καιρό ένα θετικό τεστ θεωρείται επαναμόλυνση

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός στις περισσότερες χώρες του κόσμου μετά την εξάπλωση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 και την άρση της πλειοψηφίας των περιορισμών.

Ενώ πολλά από τα νέα κρούσματα είναι άτομα που μολύνονται για πρώτη φορά, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι κόλλησαν τον ιό για δεύτερη ή και τρίτη φορά.

Σύμφωνα όμως με τα έως τώρα δεδομένα, ένα θετικό τεστ εντός 90 ημερών από την ημέρα νόσησης θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της αρχικής μόλυνσης και της υπολειμματικής επίδρασης αυτής.

Ωστόσο, ένα θετικό τεστ εκτός της περιόδου των 90 ημερών θεωρείται επαναμόλυνση.

Ουκρανία: Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον “εξευτελισμό” του Σταϊνμάιερ από τον Ζελένσκι

Έρευνες έχουν δείξει ότι για τα άτομα που αναρρώνουν από Covid, η ανοσία μπορεί να διαρκέσει από περίπου τρεις μήνες έως αρκετά χρόνια. Αυτό καθιστά πολύ απίθανο να κολλήσει κάποιος τον ιό δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα αλλά δεν θεωρείται και αδύνατο.

Ο Δρ William Schaffner, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, δήλωσε: «Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι αφού μολύνθηκαν θα είναι μόνιμα προστατευμένοι από την Covid-19 σαν να ήταν ιλαρά. Αλλά οι δύο ιοί που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις είναι πολύ, πολύ διαφορετικοί. Η προστασία από τον κορονοϊό μειώνεται φυσικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα».

Μια μελέτη του 2021 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale ανέφερε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν ανοσία έναντι της επαναμόλυνσης από 3 έως 61 μήνες. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προηγούμενη λοίμωξη με Covid παρέχει μικρή προστασία έναντι του νέου στελέχους. Ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η παραλλαγή Όμικρον ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό της ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση ή από τα αντισώματα που παρέχουν δύο δόσεις εμβολίου.

Μπορεί κανείς να νοσήσει δύο φορές από την παραλλαγή Όμικρον;

Στα πρώτα στάδια του κύματος της Όμικρον, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) είπε ότι ήταν «σίγουρα δυνατό» να κολλήσεις κάποιος κορονοϊό από την ίδια παραλλαγή περισσότερες από μία φορές, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατό να κολλήσει κάποιος δύο φορές με άλλη παραλλαγή. Έρευνα όμως που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς στη Δανία για την Όμικρον 1 και την Όμικρον 2 έδειξε ότι είναι σίγουρα δυνατό, αν και σε «σπάνιες περιπτώσεις».

Η έκθεση αναφέρει: Από ένα σύνολο 187 περιπτώσεων επαναμόλυνσης, εντοπίσαμε 47 περιπτώσεις επαναμόλυνσης με BA.2 λίγο μετά τη λοίμωξη με BA.1, κυρίως σε νεαρά μη εμβολιασμένα άτομα με ήπια νόσο που δεν οδήγησε σε νοσηλεία ή θάνατο. Συμπερασματικά, υπάρχουν στοιχεία ότι οι επαναμολύνσεις με Όμικρον BA.2 μπορεί να τύχουν λίγο μετά τη μόλυνση με BA.1, αλλά είναι σπάνιες.

Ο Stephen Griffin, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς, εκτιμά ότι είναι απίθανο να μολυνθεί κανείς εκ νέου με BA.2 εάν είχε μολυνθεί με BA.1. Ο Δρ Γκρίφιν είπε στο Scientific American: «Εάν μολυνθήκατε με BA.1, τότε πιθανότατα είστε καλά προστατευμένοι από τη BA.2 αλλά η προστασία δεν είναι πλήρης».

Πηγή: inews.co.uk – ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα