• 27 Ιουλίου, 2021

Κοροναϊός – Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

 Κοροναϊός – Μαγιορκίνης: Στο 60% η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Την δική του εκτίμηση έδωσε ο επιδημιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Όπως είπε, ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρούσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσσει . Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες».

Για την Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων. Για ένα σενάριο με 10 – 15 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, τόνισε ότι για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται κιόλας.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της επιδημιολογικής έξαρσης στη χώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως, σύμφωνα με τα νέα δείγματα κρουσμάτων, «η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχει μια σαφέστατη υποχώρηση της μετάλλαξης Αλφα (αυτή που αποκαλούσαμε βρετανική), που σημαίνει λογικά ότι έχει επικρατήσει ένα άλλο στέλεχος».

Ο καθηγητής τόνισε πως το πιο πιθανό είναι αυτό το στέλεχος να είναι το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το οποίο ήδη λογικά έχει επικρατήσει. Σήμερα, ο κ. Μαγιορκίνης υπολογίζει πως η μετάλλαξη Δέλτα εκπροσωπεί το 60% των κρουσμάτων.

Πάντως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η εικόνα στα νοσοκομεία θα κριθεί από τον εμβολιασμό.