• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Κοροναϊός: Κρούσμα στη Μόρια- Καραντίνα 14 ημερών

 Κοροναϊός: Κρούσμα στη Μόρια- Καραντίνα 14 ημερών

Κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στη Μόρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για έναν 40χρονο Σομαλό που έχει χαρακτηριστεί πρόσφυγας. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο 40χρονος έφυγε τον Αύγουστο για να βρει δουλειά στην Αθήνα αλλά επέστρεψε στη Μόρια όπου φέρεται να βρέθηκε θετικός σε κορονοϊό.

Έτσι με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα).

Για το χρονικό διάστημα έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή ενώ η Αστυνομία θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο. Στον χώρο του καταυλισμού θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση. Στον καταυλισμό σήμερα διαμένουν περίπου 12.800 αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι ένας 40χρονος Σομαλός, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και παραμένει απομονωμένος. Ο 40χρονος είχε φύγει από το νησί για την Αθήνα στις 17 Ιουλίου και επέστρεψε στην Μόρια, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου,.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής».

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί ήδη και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ όπως έγινε γνωστό εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει το σχέδιο «ΑΓΝΟΔΙΚΗ», που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Stonisi.gr, ένας 40χρονος Σομαλός που διέμενε στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας διαγνώσθηκε το βράδυ της Δευτέρας (01/09) θετικός στον κορονοϊό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ εισήχθη για νοσηλεία λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα.

Πρόκειται για τον πρώτο κάτοικο του καταυλισμού που διαπιστώνεται ότι ασθενεί.

Όπως έγινε γνωστό, ο Σομαλός ήταν αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τις αρχές του 2020 και είχε φύγει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα στα μέσα Αυγούστου. Εκεί όμως διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ζήσει και έτσι επέστρεψε στο νησί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιχνηλατούνται οι επαφές του στον καταυλισμό καθώς και το πότε επέστρεψε στη Μυτιλήνη για να φανεί αν έφερε τη νόσο από την Αθήνα στον καταυλισμό ή νόσησε στον καταυλισμό της Μόριας.

Από τις 10 το πρωί σήμερα, Τρίτη (02/09), είναι σε εξέλιξη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος που έχει προκύψει.

Εκτός λειτουργίας η νέα δομή Υγείας στη Μόρια

Υπενθυμίζεται πως εκτός λειτουργίας παραμένει μερικές μέρες μετά τα εγκαίνιά της η νέα δομή Υγείας του ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, όπως είχε γράψει το News 24/7.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο της δομής απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 που είχαν δημιουργήσει στη Μόρια και λειτουργούσε από τις 6 Μαΐου, μετά από πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ, που επέβαλαν οι τοπικές αρχές για πολεοδομικές διατάξεις.

Την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την δημιουργία μίας νέας μονάδας Υγείας-δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης- η οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης μετά τα εγκαίνια στις 20 Αυγούστου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, “έρχεται να απαντήσει σε μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για να αποσυμφορηθεί το τοπικό νοσοκομείο από τους διαμένοντες στην δομή της Μόριας και αφετέρου να αντιμετωπίσει με έναν αποτελεσματικό τρόπο την πανδημία και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας υγείας που δημιουργούνται. Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποφασιστικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες”.