• 14 Ιουνίου, 2021

Κοροναϊός: Χωρίς εμβόλια 11 χώρες – Διατέθηκαν πάνω από 1,5 δισ. δόσεις παγκοσμίως

 Κοροναϊός: Χωρίς εμβόλια 11 χώρες – Διατέθηκαν πάνω από 1,5 δισ. δόσεις παγκοσμίως

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για τον κοροναϊό έχουν ήδη χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, αφότου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί εδώ και έξι μήνες. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τουλάχιστον 1.500.017.337 δόσεις, σε 210 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί.

Από το σύνολο των δόσεων, το 60% αφορά μόνο τρείς χώρες: την Κίνα (421,9 εκατομμύρια), τις ΗΠΑ (274,4 εκατομμύρια) και την Ινδία (184,4 εκατομμύρια).

Το Ισραήλ έχει την πρωτιά σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, καθώς περίπου 6 στους 10 Ισραηλινούς έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Ακολουθεί η Βρετανία με ποσοστό 54% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, το Μπαχρέιν με το 50% του πληθυσμού, οι ΗΠΑ με 48%, η Χιλή με το 47% και η Ουρουγουάη με το 40% του πληθυσμού.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν χορηγηθεί πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού της. Στις ευρωπαϊκές χώρες προηγείται η Μάλτα, καθώς έχει εμβολιαστεί το 65% του πληθυσμού και η Ουγγαρία με το 49% του πληθυσμού.

Στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί το 37% του πληθυσμού, ακολουθεί η Ισπανία και η Ιταλία με το 33% του πληθυσμού και η Γαλλία με το 32% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθημερινή βάση, στην ΕΕ χορηγούνται 3,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Έξι μήνες όμως μετά την έναρξη των εμβολιασμών, έντεκα χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Πρόκειται για έξι χώρες στην Αφρική, Τανζανία, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μπορούντι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ερυθραία.

Δύο χώρες στην Ωκεανία, την Βανουάτου και το Κιριμπάτι και άλλες δύο χώρες στην Ασία, την Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν. Επίσης δεν έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί στην Αϊτή.