• 25 Ιουνίου, 2021

“Πόλεμος” ΗΠΑ-Κίνας για τον Covid 19 – Πεκίνο: “Να ανοίξουν και οι ΗΠΑ τα εργαστήριά τους στον ΠΟΥ”

 “Πόλεμος” ΗΠΑ-Κίνας για τον Covid 19 – Πεκίνο: “Να ανοίξουν και οι ΗΠΑ τα εργαστήριά τους στον ΠΟΥ”

Απάντηση στην έκκληση του Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, να εντείνουν τις προσπαθειές τους και να βρούν αν τελικά ο κοροναϊός «δραπέτευσε» από εργαστήριο της Ουχάν, έδωσε την Πέμπτη το Πεκίνο, το οποίο αμφισβητεί ανοιχτά τα κίνητρα της Ουάσινγκτον και «θυμάται» το «διαβόητο ιστορικό» των υπηρεσιών πληροφοριών του Λευκού Οίκου, που «οδήγησε στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου, ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε – και να πέρασε στον άνθρωπο – από εργαστήριο της Ουχάν, επισημαίνοντας τα ευρήματα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Μάρτιο.

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να συνεχίσουν να στιγματίζουν και να χειραγωγούν πολιτικά, ώστε να μετατοπίσουν τις ευθύνες τους. Είναι ασεβείς προς την επιστήμη, ανεύθυνες ως προς τη ζωή των ανθρώπων και αντιπαραγωγικές στις συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού».

Μάλιστα, ο Ζάο «θυμήθηκε» τον πόλεμο του Ιράκ του 2003 και την «αβάσιμη νοημοσύνη», που χρησιμοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει την εισβολή της. «Το διαβόητο ιστορικό της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών είναι από καιρό γνωστό στον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είχε καλέσε μάλιστα τις ΗΠΑ, να δεχτούν τη διεξαγωγή ερευνών και στα εδάφη τους. «Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά πλήρη διαφάνεια, θα πρέπει, όπως έκανε η Κίνα, να καλέσουν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ να τις επισκεφθούν για έρευνες στα εδάφη της.Ανοίξτε τη στρατιωτική βάση του Fort Detrick το συντομότερο δυνατό και όλα τα βιολογικά εργαστήρια που διαθέτουν οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος σε μια ερευνητική εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Η έκκληση Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφορίων που έφερε την αντίδραση του Πεκίνου

Προθεσμία 90 ημερών για την υποβολή έκθεσης για την προέλευση του νέου κοροναϊού, έδωσε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τις υπηρεσίες να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους», ώστε να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του SARS-CoV-2. Αν και πολλοί ειδικοί απέρριπταν εδώ και καιρό τη θεωρία, ότι ο κοροναϊός προήλθε από κάποιο ατύχημα σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν της Κίνας, η υπόθεση αυτή επανήλθε και πάλι το τελευταίο διάστημα.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα, ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του, χωρίς να παραλείπει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που κρατά το Πεκίνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κοροναϊού, αν δηλαδή προήλθε από την επαφή ανθρώπων με κάποιο μολυσμένο ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της, για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.