Κοροναϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων; Τι είναι οι υποπαραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5

 Κοροναϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για την ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων; Τι είναι οι υποπαραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5

Με βάση τα στοιχεία της Τετάρτης, 15 Ιουνίου, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 9.000, ενώ ο κινούμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος διαμορφώθηκε στις 4.946 (+1.229). Η αύξηση εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και σε τουριστικές περιοχές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να «πιάνει» όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Ανοδος παρατηρείται και στη θετικότητα το τελευταίο δεκαήμερο, με τον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 6,5% (+1,87%). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα «σκήπτρα» κρατά η Μύκονος (36,98%), ακολουθεί η Θήρα (25,32%), η Δυτική Αττική (16,33%), η Κάρπαθος (16,14%), η Μήλος (15,7%), η Πάρος (14,77%), η Ανατολική Αττική (12,06%), η Άνδρος (11,04%) και ο Πειραιάς (10,63%). Ανοδική είναι και η πορεία των επαναλοιμώξεων, με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 660 (+199).

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών στην εμφάνιση των υποπαραλλαγών ΒΑ4 και ΒΑ5 οι οποίες έχουν αυξημένη μολυσματικότητα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο, δεν εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η αύξηση των κρουσμάτων αφορά κυρίως σε μετακινούμενους πληθυσμούς, λόγω του τουρισμού, και μικρότερες ηλικίες, ενώ οι «σκληροί δείκτες δεν φαίνεται για την ώρα να επηρεάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία παραμένουν το τελευταίο επταήμερο σταθερές περί τις 90, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 109 (-12) και οι θάνατοι στους 12 (-4).

  • Μένει, όμως, να φανεί και το «αποτύπωμα» του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος τις επόμενες ημέρες. Ήδη, πάντως, στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης καταγράφεται την τελευταία βδομάδα αύξηση στη ζήτηση self tests, αλλά και στη διενέργεια rapid tests που αγγίζει έως και το 50%. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου τη πόλης (ΦΣΘ), αυξημένο είναι και το ποσοστό θετικότητας των τεστ, καθώς περίπου 7 στα 10 είναι θετικά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του ότι, με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα BA.4 και BA.5 σχετίζονται με αυξημένη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές BA.1 και BA.2. Ωστόσο, τονίζει ότι -όπως και στα προηγούμενα κύματα- η συνολική αύξηση των κρουσμάτων Covid -19 μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στη ΜΕΘ και των θανάτων.

Όπως σημειώνει, το πλεονέκτημα ανάπτυξης για τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με την κυρίαρχη παραλλαγή BA.2, πιθανότατα οφείλεται στην ικανότητά τους να διαφεύγουν της ανοσολογικής προστασίας έναντι της λοίμωξης, που προκαλείται από προηγούμενη μόλυνση ή/και τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα εάν η προστασία έχει εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου.

  • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/6) ότι ξεκίνησε κυλιόμενη ανασκόπηση για τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου Comirnaty των Pfizer/BioNTech, ούτως ώστε να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι συγκεκριμένης παραλλαγής ή παραλλαγών του κορονοϊού.

Η ανασκόπηση θα εστιάσει αρχικά σε θέματα που σχετίζονται με την παρασκευή του εμβολίου. Όσο προχωρά η έρευνα της εταιρείας, ο ΕΜΑ θα λαμβάνει περισσότερα δεδομένα που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση και τα δεδομένα αποτελεσματικότητας έναντι των υποπαραλλαγών της Όμικρον. Ο κυλιόμενος έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για επίσημη αίτηση.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το εμβόλιο, για παράδειγμα εάν θα στοχεύει συγκεκριμένα σε μία ή περισσότερες παραλλαγές ή υποπαραλλαγές του κορονοϊού, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η σύνθεση των τροποποιημένων εμβολίων έναντι της Covid-19 θα εξαρτηθεί τελικά από τις συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και από τις εκτιμήσεις ρυθμιστικών φορέων όπως ο EMA και άλλα μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA). Αυτοί οι φορείς συνεργάζονται στενά για να προσδιορίσουν τα κατάλληλα στελέχη για τροποποιημένα εμβόλια έναντι της Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για την τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου της κατά της παραλλαγής Όμικρον. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μία αναμνηστική δόση 50 μικρογραμμαρίων είχε ως αποτέλεσμα «μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον, έναν μήνα μετά την χορήγησή της, σε σχέση με το αρχικό εμβόλιο». Το σκεύασμα στοχεύει τόσο την αρχική μορφή του ιού – όπως το εμβόλιο που έχει χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο – όσο και την παραλλαγή Όμικρον.

Παναγιώτης Δρίβας