• 22 Ιανουαρίου, 2022

Κοροναϊός: 230.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα – Αύξηση 10% των θανάτων την τελευταία εβδομάδα

 Κοροναϊός: 230.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα – Αύξηση 10% των θανάτων την τελευταία εβδομάδα

Σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρατηρείται, στην επικράτεια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που συμμετείχε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της Όμικρον εκτός των μεγαλουπόλεων.

Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως είναι εξαιρετικό υψηλό το ιικό φορτίο, επισημαίνοντας πως «ο ιός κυκλοφορεί παντού». Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει κλίμα σταθεροποίησης με το ποσοστό θετικότητας να σταθεροποιείται γύρω στο 9% ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο κύρια χαρακτηριστικά του κύματος και είναι τα εξής: ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και πως η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται σε Περιφερειακές Ενότητες από τις μεγαλουπόλεις, με σημαντική αύξηση σε νησιά όπως Κρήτη αλλά και σε περιοχές όπως Ξάνθη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Επίσης, είπε ότι τα νεότερα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις για πιο ήπια νόσο.

Για τα σχολεία, ανέφερε πως λόγω του αυξημένου τέστινγκ είναι αναμενόμενη και η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά χαμηλό».
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% την τελευταία εβδομάδα. Χθες ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις μέσα σε μια ημέρα.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση κατά 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Πάντως. «βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».