• 20 Οκτωβρίου, 2020

Κόπωση στο “κόκκινο”: Γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα οι πολίτες – Έντονος προβληματισμός σε κυβέρνηση και επιστήμονες (vid)

 Κόπωση στο “κόκκινο”: Γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα οι πολίτες – Έντονος προβληματισμός σε κυβέρνηση και επιστήμονες (vid)

Αδιάκοπες είναι οι συσκέψεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την εξέταση των στοιχείων της επιδημίας και των μέτρων. Ακόμη και σήμερα Κυριακή εξετάζουν τους δείκτες και θα εισηγηθούν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση. Στο μεγάλο πρόβλημα με την εξάπλωση της επιδημίας έρχεται να προστεθεί και η κόπωση των πολιτών ως απόρροια των παλινωδιών με αποτέλεσμα τα μέτρα να μην τηρούνται όπως πρέπει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πώς αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερωθεί στην καθιερωμένη σύσκεψη για την αποτελεσματικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Συνωστισμός το Σαββατόβραδο – Συνεχίζεται παρά τον κίνδυνο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε το Σάββατο πως την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τόνισε ότι «τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά» υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησής τους από όλους.

Έτσι προ των πυλών, έχοντας αποκλειστεί δια στόματος Κυριακου Μητσοτάκη το γενικό lockdown, έρχονται τα νέα μέτρα για την Αττική τα οποία όμως είναι προς την κατεύθυνση της μίνι καραντίνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το lockdown είπε ότι θα ήταν ένα δραματικό σενάριο να τετραπλασιαστούν τα κρούσματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες:

  • τα μέτρα που προκρίνονται για το λεκανοπέδιο είναι η καθολική χρήση της μάσκας, δεδομένου ότι πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κορονοϊού.
  • Ένα δεύτερο μέτρο είναι το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ θα υπάρξει κίνδυνος για μεγαλύτερο συγχρωτισμό.

Παράλληλα κυβέρνηση και ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα με την κατάσταση στις ΜΕΘ όσο και τον αριθμό των κρουσμάτων και την πορεία της πανδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας κάνει λόγο για μία ιδιαίτερη κρίσιμη φάση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου παρατηρείται «η μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση» λέγοντας ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο». Πώς θα το κάνουμε αυτό; «Είναι απλό, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα» εξηγεί.

Μιλώντας στο ΟPEN ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την κατάσταση όπως είναι τώρα. Η παρέμβαση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ σημαντική. Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Αττική. Τώρα πρέπει να καμφθεί η επιδημία πριν είναι αργά».

Την ίδια ώρα ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, καταγγέλει ότι «την πραγματικότητα δεν την γνωρίζουμε, έχουν καταργηθεί πολύ χρήσιμα εργαλεία πληροφόρησης για τη νόσο, όπως το ερωτηματολόγιο για τις επαφές, οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη συμμόρφωση του κόσμου ανά εβδομάδα, η κυλιόμενητη λεφωνική έρευνα που γινόταν ανά εβδομάδα» εξήγησε.

Παράλληλα, ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται έρευνες κινητικότητας μέσω των μαζικών, ανώνυμων δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας. «Αυτά είναι απολύτως πολύτιμα, μπορούμε να εστιάσουμε πχ. στο τι συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή», υποστήριξε.

Όσον αφορά στον αριθμό των κρουστμάτων, ο κ. Χατζάκης εκτίμησε ότι «έχουμε φτάσει σε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων, ώστε είναι πιθανό αν δεν γίνουν όλα καλά, να ξεφύγει. Το θέμα είναι ότι έχει αλλάξει η ποιοτική σύνθεση των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεχώς επεισόδια υπερμετάδοσης, τα οποία αυξάνουν τα κρούσματα αλλά τα επεισόδια υπερμετάδοσης έχουν εστιακό χαρακτήρα και μπορείς να τα ελέγξεις πιο εύκολα. Αν το αντιληφθείς αμέσως μπορείς να πάρεις μέτρα στο ευρύτερο περιβάλλον και να περιορίσεις το φαινόμενο. Βέβαια, και εκεί δεν τα έχουμε πάει καλά» είπε.

Ο κ. Χατζάκης κατέληξε επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει αισιόδοξος γιατί «βλέπω εμπειρικά ότι το θέμα της μάσκας βελτιώνεται. Αν συνέβη μία πραγματική αλλαγή θα το δούμε σε 15 μέρες. Υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση που μας δημιουργεί δυσκολίες. Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.

Κοτανίδου: Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα

Την άποψή της για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε και η κ. Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Όπως τόνισε «τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία»

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε, ενώ συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ανεφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά.

Η κ. Κοτανίδου έκανε λόγο για το συνωστισμό σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι εξίσου ανησυχητικό στοιχείο είναι και οι κλειστές δομές και εστίες, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο κονσερβοποιϊας στην Σκύδρα Πέλλας.

Βέβαια, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η γενικευμένη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους διότι η Επιτροπή είναι κατά των προστίμων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προταθεί κάτι τέτοιο, σε περίπτωση που ο κόσμος συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των ειδικών.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έως και 2.000 ημερήσια κρούσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως τα μαθηματικά μοντέλα δεν είναι «πανάκεια».