• 27 Ιανουαρίου, 2021

Κόντρα ΟΕΝΓΕ με υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς- Που υπήρξαν αναβολές, τι απαντά ο Θεμιστοκλέους- Άγνωστο εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

 Κόντρα ΟΕΝΓΕ με υπ. Υγείας για τους εμβολιασμούς- Που υπήρξαν αναβολές, τι απαντά ο Θεμιστοκλέους- Άγνωστο εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα

Επιμένει το Υπουργείο Υγείας ότι δεν υπάρχει καμία αναστολή εμβολιασμών στα νοσοκομεία, απαντώντας στις νέες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία επικαλείται επίσημη έγγραφη ενημέρωση για αναστολή εμβολιασμών υγειονομικών σε νοσοκομεία της χώρας.

Με 95.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer να έχουν φθάσει στην Ελλάδα από τα Χριστούγεννα προκαλεί απορία, πάντως, γιατί μέχρι τώρα έχουν εμβολιασθεί λιγότεροι από 3.000 υγειονομικοί. Η κυβερνητική δέσμευση ανέφερε πως οι εμβολιασμοί υγειονομικών θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, κάτι που μοιάζει δύσκολο ειδικά εάν δεν φθάσει και νέα πατρίδα εμβολίων.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστηρίζει ότι «Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης “Ελευθερία”, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας» και διευκρινίζει ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε τρείς φάσεις:

«Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρείς φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική», σημειώνει, απαντώντας παράλληλα και σε αντίστοιχες καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αναβάλλεται η έναρξη εμβολιασμών σε μία σειρά νοσοκομείων, όπως το «Γενικό Κρατικό Γ. Γεννηματάς, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρρισίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Μυτιλήνης και Ρεθύμνου. Καταγγελίες υπάρχουν επίσης για τα νοσοκομεία Κω, Ρόδου και Βενιζέλειο στο Ηράκλειο.

Η ΟΕΝΓΕ επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση και απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να επισπευστεί και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, αφού συμπεραίνει πως θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του, που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης έως τις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι τις 15:00 της Κυριακής 3 Ιανουαρίου σήμερα έγιναν 572 νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά από τις 27/12/2020 έως σήμερα έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί. Το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

H απόφαση της ΟΕΝΓΕ με επίθεση κατά του Γ.Γ του υπουργείου Μ. Θεομιστοκλέους

Image
Image

«Έχουμε σηκώσει και σηκώνουμε μεγάλο βάρος, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό, αντιμετωπίζουμε υπερτριπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό και ως αντάλλαγμα έχουμε την υποκριτική υποκριτική στάση της κυβέρνησης και καμία κουβέντα για τα αιτήματά μας», επισημαίνει στην επιστολή της η ΟΕΝΓΕ.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως η χθεσινή αποτυχημένη απόπειρα να διαψεύσει τις καταγγελίες υγειονομικών «έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών που δείχνουν πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα και όχι για την ουσία».

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα γίνει σε 3 φάσεις υποστηρίζει το υπ. Υγείας:

Αύριο, 4/1/2021, θα προστεθούν 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς – δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.
Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία
έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.
Στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία – τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 Στρατιωτικά Νοσοκομεία – ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους

Επίσης, όπως αναφέρεται, αύριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20/1/2021.

Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε τρείς φάσεις, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί», σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και συνεχίζει: «Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών. Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Νέες επιθέσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ

Νέα πυρά για το ζήτημα αλλά και ευρύτερα για την διαχείριση της πανδημίας εξαπολύουν σήμερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και ότι «η επιτελική της ανικανότητα βυθίζει την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια».

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα επιβεβαιώνει το απόλυτο επιτελικό μπάχαλο και τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της» σημειώνοντας τα εξής:

  • Ανακοίνωσε άνοιγμα των σχολείων χωρίς καν να έχει ερωτηθεί η Επιτροπή των ειδικών.
  • Ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας τα μαγαζιά που άνοιξε πριν από δέκα ημέρες, ενώ δυο ώρες νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε περαιτέρω άνοιγμα καταστημάτων σε ζώνες.
  • Εμφανίζεται ανίκανη να οργανώσει ακόμα και τον εμβολιασμό. Ενώ η χώρα έχει παραλάβει 96.000 δόσεις εμβολίων, μέχρι χθες είχαν γίνει μόλις 3000 εμβολιασμοί, μεταξύ των οποίων και στους παρατρεχάμενους του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι καταγγελίες υγειονομικών για αναβολή του εμβολιασμού τους σε νοσοκομεία

Με αφορμή τους εμβολιασμούς υγειονομικών το Κομουνιστικό κόμμα άσκησε επίσης σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την «ακέραια ευθύνη για τις παλινωδίες και την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής» αναφέροντας ότι «η κατάσταση αυτή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την κρατική ετοιμότητα, εν όψει της πιο δύσκολης διαχείρισης του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό».

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως «επιβεβαιώνεται ξανά ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα είναι μια μακροχρόνια και σύνθετη διαδικασία κι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θωράκισης του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε η πανδημία αντιμετωπίζεται ούτε οι αναγκαίοι όροι για τον εμβολιασμό εξασφαλίζονται».

Επίθεση για το ζήτημα των εμβολιασμών των υγειονομικών εξαπέλυσε και το Κίνημα Αλλαγής. «Αυτοσχεδιασμοί και ανικανότητα από την Κυβέρνηση και στους εμβολιασμούς» αναφέρει ο φορέας συμπληρώνοντας πως «Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, περί του αντιθέτου, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε κρίσιμα νοσοκομεία με κλίνες COVID -19».

«Περιμένουμε απάντηση τώρα για το τι έχει συμβεί. Όχι άλλο ράβε-ξήλωνε εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας» τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στο μεταξύ η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε πως «η διαδικασία εμβολιασμού είναι σημαντικό να εξελιχθεί αποτελεσματικά και με απόλυτη διαφάνεια. Η παρέλαση της κυβερνητικής “ελίτ” που εμβολιάστηκε κατ’ εξαίρεση είναι προκλητική και στέλνει λάθος μήνυμα. Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, ήρθε ο “κατόπιν ενεργειών μου” Πρωθυπουργός να το σταματήσει».

Σε συνέντευξή της στα «Νέα» η ίδια κατηγόρησε ακόμα μία φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είτε αρνείται να αποδεχτεί τις προτάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είτε αποσπασματικά υιοθετεί με μεγάλη καθυστέρηση. «Έκλεισε τα αυτιά του και γύρισε την πλάτη στους ξενοδοχοϋπάλληλους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν είχαν την υποδομή για click away, στους αγρότες που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και είδαν και παράνομες περικοπές στις επιδοτήσεις τους, στους 350.000 συνταξιούχους που περιμένουν ακόμη τη σύνταξη, στους μακροχρόνια άνεργους που βρίσκονται στο περιθώριο».