Έρευνα για την κατάσταση ανά νοσοκομείο-Σοβαρές ελλείψεις- Κοντοζαμάνης στο libre: “Δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ-Δεν υπάρχει λίστα αναμονής”

 Έρευνα για την κατάσταση ανά νοσοκομείο-Σοβαρές ελλείψεις- Κοντοζαμάνης στο libre: “Δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ-Δεν υπάρχει λίστα αναμονής”

Η κατάσταση με τις εισαγωγές κυρίως περιστατικών κοροναϊού, στα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι απλώς πιεστική ή ασφυκτική, είναι τραγική, έχοντας ξεπεράσει τα όρια χωρητικότητας, παροχής υλικών, ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, νοσηλείας υπό κανονικές συνθήκες, σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά στην επικράτεια, χθες, νοσηλεύονταν λόγω κοροναϊού 4.032 ασθενείς

Μόνο στην Αττική, συνολικά στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, έγιναν περίπου 2.000 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Και αυτές οι εισαγωγές έγιναν σε ήδη γεμάτα νοσοκομεία…

Επίσημες μαρτυρίες υγειονομικών αναφέρουν ότι χτες Παρασκευή υπήρχαν πολλά διασωληνωμένα περιστατικά -κοροναϊού και άλλων παθήσεων- εκτός ΜΕΘ. 
Εκτός ΜΕΘ, υπήρχαν το πρωί της Παρασκευής:

Κρατικό Νίκαιας: Εικόνες σοκ με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δίπλα σε άλλους ασθενείς- “Δανεικοί” αναπνευστήρες για την εφημερία!

·        Στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, επτά  διασωληνωμένα  περιστατικά κοροναϊού.

·        Στον ΕΡΥΘΡΟεννιά περιστατικά  διασωληνωμένα, εκ των οποίων τρία κοροναϊού και έξι γενικά.

·        Στο ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ, μία διασωληνωμένη γυναίκα από το προηγούμενο Σάββατο…

·        Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ένα διασωληνωμένο περιστατικό κοροναϊού.

·        Στο ΘΡΙΑΣΙΟ, τέσσερα διασωληνωμένα περιστατικά άλλων παθήσεων.

·        Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ένα διασωληνωμένο περιστατικό κοροναϊού.

«Και όμως η κυβέρνηση φοβάται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα μην τον μολύνει», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλοντας: «Τα διασωληνωμένα περιστατικά δεν εξυπηρετούνται με σειρά προτεραιότητας! Γίνεται Επιλογή Ασθενών!».

Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό

Καταγράφει, επίσης, και τις τραγικές και επικίνδυνες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, αναφέροντας ένα συμβάν στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, στο οποίο αν νοσηλεύονται περιστατικά κοροναϊού, δεν υπάρχει αναισθησιολόγος!

«Ασθενής, χθες (Πέμπτη) έπαθε ανακοπή και χρειάσθηκε διασωλήνωση.  Αναγκάσθηκε και την έκανε ο καρδιολόγος και τώρα βρίσκεται σε θάλαμο διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Νίκαιας», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Ελλείψεις απαραίτητων υλικών

«Απαράδεκτη η έλλειψη οξυγόνου στο ΘΡΙΑΣΙΟ»

Το νοσοκομείο δεν έχει επάρκεια οξυγόνου, λόγω των αυξημένων αναγκών, με την πληθώρα των περιστατικών κοροναϊού που νοσηλεύει και ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα στη τεχνική υπηρεσία. Πού είναι η προετοιμασία», ρωτάει ο κ. Γιαννάκος. 

Ανάλογες καταγραφές υπάρχουν και για άλλα δυστυχώς νοσοκομεία και καταγγέλλονται συνεχώς και δημοσιεύονται στον τύπο, προβάλλονται στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ωστόσο αμφισβητούνται από τα επίσημα χείλη…

Το Libre απεύθυνε ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τις λίστες αναμονής για ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς Covid και non Covid που έχουν σχηματιστεί την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με καταγγελίες υγειονομικών. Ρωτήσαμε εάν υπάρχει η δυνατότητα να διακομιστούν άμεσα σε ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα, για τους λόγους που καθυστερεί μία τέτοια λύση με κίνδυνο τη ζωής των ασθενών. Καταθέσαμε τέλος τις καταγγελίες γίνονται και επιλογές ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

«Καταρχάς, θέλω να είμαι σαφής, δεν έχει γίνει, δεν γίνεται καμία επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», είπε κατηγορηματικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Επίσης, ασθενείς με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας υπάρχει διαθεσιμότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επομένως δεν υπάρχει λίστα αναμονής.

Παρατηρείται, πράγματι, τις τελευταίες ημέρες μια μειωμένη ροή περιστατικών μη κορονοϊού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ένα ποσοστό 25%-30% είναι σε αναμονή, διότι περιμένουμε το αποτέλεσμα του ελέγχου, του διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό προκειμένου να δούμε σε ποια μονάδα θα διακομιστεί ο ασθενής.

Και αυτή, εφόσον παρατηρηθεί, αυτή η μειωμένη ροή, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εξομαλύνεται η κατάσταση».

Η αναμονή να βγουν τα αποτελέσματα του testing δε δικαιολογεί λίστες αναμονής, ούτε καταγγελίες για επιλογές ασθενών, ενώ δεν αποτελεί απάντηση στο τεράστιο και επείγον ερώτημα υγειονομικών, ασθενών και πολιτών για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα