• 22 Απριλίου, 2021

Κοντοζαμάνης: Από 7 Απριλίου τα self tests στα φαρμακεία – Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

 Κοντοζαμάνης: Από 7 Απριλίου τα self tests στα φαρμακεία – Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τις λεπτομέρειες σχετικά με τα self-tests έδωσε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι την προσεχή Τετάρτη (7/4) ξεκινάει ο εφοδιασμός των φαρμακείων και έως την Παρασκευή 9/4 θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν σε μαθητές 16 ως 18 ετών και εκπαιδευτικούς.

Στον διαδικτυακό αέρα θα βρίσκεται η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr προκειμένου να δηλώνονται τα θετικά self tests.

Θεωρητικά στόχος είναι τα Λύκεια να ανοίξουν στις 12 Απριλίου, όμως οι χρονικές προθεσμίες είναι οριακές. Τούτο διότι, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, οι πρώτες παρτίδες με τα οικιακά τεστ αυτοδιάγνωσης θα παραληφθούν εντός του Σαββατοκύριακου και ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει την Τετάρτη, με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Τότε θα πρέπει να τα παραλάβουν κατά προτεραιότητα οι μαθητές λυκείου (16 έως 18 ετών) για να τα κάνουν εγκαίρως, να τυπώσουν τις σχετικές βεβαιώσεις και να παρουσιαστούν για μάθημα.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, είπε ο αναπλ. υπουργός, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS, για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση που θα πρέπει να έχει εκτυπωθεί επίσης εγκαίρως. Οι μεν εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν τη συσκευασία του self test, μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά, για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για τη διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι: θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων και οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.

Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι, από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ο γονέας – κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του, που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.