Κωνσταντινίδης στο libre: Για αυτούς τους λόγους η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάλι υπό την ασφυκτική πίεση της πανδημίας

 Κωνσταντινίδης στο libre: Για αυτούς τους λόγους η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάλι υπό την ασφυκτική πίεση της πανδημίας

Η έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλεί προβληματισμό, και αναπόφευκτες συγκρίσεις με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της περιοχής -από ανεμβολίαστους κυρίως που χρειάζονται  νοσηλεία- γίνεται ασφυκτική.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Από αύριο, Τρίτη 12 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, μετά από συνεργασία του ΕΟΔΥ και της 3ης και 4ης ΥΠΕ, κινητές εμβολιαστικές μονάδες θα περιοδεύσουν σε συνολικά επτά περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, κάνοντας στάσεις σε κεντρικά σημεία συνολικά 48 χωριών. Οι περιοχές που επιλέχθηκαν έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, και η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει στόχο να ενισχυθεί το έργο που γίνεται ήδη στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν.

Αύριο, πρώτη ημέρα του εγχειρήματος, το «παρών» θα δώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος θα επισκεφτεί την Τρίτη το κέντρο υγείας Πολυκάστρου και στη συνέχεια την κινητή μονάδα που θα βρίσκεται στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Ανησυχητική παραμένει η εικόνα και στη Λάρισα, που καθημερινά, εξακολουθεί να καταγράφει μεγάλο αριθμό νέων κρούσματων κοροναϊού.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη

Η διαφορά, όπως φαίνεται στον επιδημιολογικό χάρτη, στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, στις «κόκκινες περιοχές» στη Βόρεια Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%, την ώρα που στην Αττική, για παράδειγμα, υπολογίζεται σε πάνω από 60%.

  • Ειδικότερα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, στη Δράμα 42,56% και στην Πιερία 41,63%. Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται μεγάλη πίεση και παρουσιάζει περίπου την ίδια εικόνα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με μόνο θετικό σημείο υπεροχής το εμβολιασμένο ποσοστό του πληθυσμού.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο που προκαλεί προβληματισμό είναι ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν τα «μέτρα ελευθερίας» που ισχύουν από το Σάββατο και στις «κόκκινες περιοχές». Το στοίχημα είναι να μην υπάρξει υπερβολική (ίσως και επικίνδυνη) χαλάρωση από τους πολίτες και μη τήρηση των μέτρων προσωπικής πρόληψης.

Την κατάσταση σχολίασε στο libre, ο αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Δανιήλ Κωνσταντινίδης.

«Όπως και εσείς βλέπετε καθημερινά, το σύστημα Υγείας, στη Θεσσαλονίκη, δέχεται μεγάλη πίεση. Είμαστε στα ίδια επίπεδα περίπου με την περσινή περίοδο. Οι εντατικές μας είναι γεμάτες. Γενικότερα, στη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι, τα πράγματα είναι, επίσης, πάρα πολύ δύσκολα. Αναγκαζόμαστε, πολλές φορές, λόγω έλλειψης διαθέσιμης κλίνης σε μονάδα ΜΕΘ, να φιλοξενήσουμε διασωληνωμένους ασθενείς στα χειρουργεία… Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρήζει σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Εκείνο που πάντα πρέπει να κάνουμε σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως η πανδημία, που αντιμετωπίζουμε με τόσους θανάτους καθημερινά, είναι να δείξουμε υπευθυνότητα να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που μας δίνουν οι επιστήμονες, οι ειδικοί, και να κάνουμε αυτό που μπορούμε αυτή τη στιγμή: τον εμβολιασμό! Είναι το μόνο όπλο που έχουμε! Επίσης, να μην αφήσουμε να χαθεί ό,τι χτίστηκε τους περασμένους μήνες με κόπο!».

Αναφερόμενος στους λόγους που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε αυτή την πίεση για 2η χρονιά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κ. Κωνσταντινίδης επεσήμανε:

  • «Εκ των πραγμάτων, το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στο πολύ χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Ίσως, εκδηλώνεται η πίεση λίγο νωρίτερα στην περιοχή επειδή το κλίμα είναι λίγο ψυχρότερο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε αρκετούς νόμους της Βόρειας Ελλάδας. Η κινητικότητα που υπήρξε κατά το κρίσιμο (για την εξέλιξη της πανδημίας) χρονικό διάστημα του Σεπτεμβρίου, λόγω της στη ΔΕΘ, ίσως, παίζει και αυτό το ρόλο του αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Για να εξελιχθεί φέτος καλύτερα από ό,τι πέρσι η πορεία της πανδημίας το μόνο μας όπλο –το τονίζω ξανά– είναι να εμβολιαστούμε. Ήδη, έχει ξεκινήσει σε κάποιες ηλικίες η τρίτη δόση του εμβολίου. Κι εγώ, την Παρασκευή, έκανα την τρίτη δόση. Για να οχυρωθούμε απέναντι στον ιό, το χειμώνα που έρχεται, η τρίτη δόση είναι η μόνη μας επιλογή. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο άλλο όπλο προστασίας», κατέληξε ο κ. Δανιήλ Κωνσταντινίδης.

Σχετικά Άρθρα