• 18 Ιουνίου, 2021

Κομισιόν: Στόχος να υπάρχουν έως τα μέσα Ιουλίου δόσεις εμβολίων για το 70% των ενηλίκων-Πιθανή μια 3η δόση

 Κομισιόν: Στόχος  να υπάρχουν έως τα μέσα Ιουλίου δόσεις εμβολίων για το 70% των ενηλίκων-Πιθανή μια 3η δόση

Ικανοποίηση για τη μέχρι στιγμής πορεία του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμών κατά της COVID-19 εξέφρασαν σήμερα ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, σε δηλώσεις τους στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποίησαν στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης, στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό ανοσίας στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου επανέλαβε ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι όπως μέχρι τα μέσα Ιουλίου να έχουν προμηθευτεί τα κράτη μέλη με επαρκή αριθμό δόσεων εμβολίων ώστε να μπορούν να καλύψουν περίπου το 70% των ενηλίκων. “Έχουμε θέμα τώρα και το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση με τις μεταλλάξεις. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάζουμε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η θωράκιση που υπάρχει για τις μεταλλάξεις. Για αυτό, με αυτήν ευκαιρία, θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω ξανά τον υπουργό, όλους τους συμπολίτες μου για την υπευθυνότητα και να τους παρακαλέσω να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για να έρθουν να εμβολιαστούν.

Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε αποτελεσματικός για να μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα”, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάγκης χορήγησης 3ης δόσης, η επίτροπος σημείωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία BioNTech/Pfizer για προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων για το τέλος του 2021, το 2022 και το 2023, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρχει και μια επόμενη δόση, αλλά και δόσεις που να είναι προσαρμοσμένες σε μεταλλάξεις