“Κόλπο γκρόσο” με τις σχολικές εκδρομές;

 “Κόλπο γκρόσο” με τις σχολικές εκδρομές;

Σε μια καταγγελία που απηχεί με μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των γονέων σχετικά με την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο θέμα των σχολικών εκδρομών και την απόφαση να μην επιστραφούν τα χρήματα, δημοσιεύει το alfavita.gr, που ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης.

Η καταγγελία ενός «πολύ προβληματισμένου διευθυντή», όπως υπογράφει, αναφέρει πως «σε σκάνδαλο διαστάσεων εξελίσσεται η αντιμετώπιση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα των σχολικών εκδρομών με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια μέσα από τις τσέπες των γονιών χωρίς πιθανότητα να πάρουν ούτε δεκάρα πίσω».

«Χωρίς να λάβει υπόψη της καμιά από τις ιδιαιτερότητες του σχολείου – και ιδιαίτερα των Λυκείων – συμπεριέλαβε και τις σχολικές εκδρομές στην ΠΝΠ 13-4-2020 (άρθρο 70) στην οποία ορίζεται ότι: ” Εάν, κατόπιν της κατά την παρ. 1 καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, κατά παρέκκλιση των κατά περίπτωση εφαρμοστέων διατάξεων σύμβασης ή νόμου, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του.”

Με λίγα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν πίσω οι μαθητές τα χρήματα που οι γονείς τους μάζεψαν ευρώ το ευρώ αν λάβουμε υπόψη μας τις εξής παραμέτρους :

Στο επίπεδο του Γενικού λυκείου δεν είναι σίγουρο ότι οι μαθητές της όποιας τάξης θα είναι στο ίδιο σχολείο την επόμενη/ες χρονιά/ές (με δεδομένο ότι για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους θα πρέπει να περιμένουν 18 μήνες), επειδή μπορεί να έχουν αποφοιτήσει ή αλλάξει σχολείο.

Η νομοθεσία προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πραγματοποίηση εκδρομών με διανυκτέρευση. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν το πρακτορείο το οποίο χρωστάει τα λεφτά να μη μειοδοτήσει σε επόμενο διαγωνισμό και άρα να μην εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

Κανένας μας δεν ξέρει αν την επόμενη/ες σχολική χρονιά/ές θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις (αν θα γίνονται μετακινήσεις και πως, αν θα μπορούν να μπουν τρία ή και τέσσερα άτομα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αν τα λεωφορεία θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα, αν το τελικό κόστος των εκδρομών εκτιναχθεί στα ύψη, αν οι γονείς θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές, αν επιλεγούν οι ίδιοι προορισμοί εκδρομών).

Τα πρακτορεία επίσης δεν δέχονται αντί του voucher προς το σχολείο με το οποίο έχουν συνάψει τη σύμβαση, να δώσουν ατομικά voucher στους γονείς για τα ποσά που πλήρωσαν, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν για άλλες υπηρεσίες (εισιτήρια, θερινές διαμονές, κ.α.), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι μεν γονείς να λάβουν υπηρεσίες για τα χρήματα που έδωσαν, οι δε πράκτορες να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα λεφτά τελικά.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι εκδρομές των σχολείων, το γεγονός ότι – στη συντριπτική πλειοψηφία – αυτά είναι χρήματα που οι γονείς έχουν δώσει από το υστέρημα τους και να εξαιρέσει τα σχολεία από αυτή τη ρύθμιση.

Ένας πολύ προβληματισμένος διευθυντής

Υ.Γ. Θα πρέπει επίσης να θεωρείται αυτονόητη η διάρρηξη των σχέσεων με τα πρακτορεία τα οποία βλέπουν κοντόφθαλμα το όλο θέμα».

Πηγή: alfavita.gr

Σχετικά Άρθρα