• 30 Νοεμβρίου, 2020

Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώσεις με εκπλήξεις – “Κλείδωσε” το ποσό, ερωτηματικό οι δικαιούχοι

 Κοινωνικό μέρισμα: Ανακοινώσεις με εκπλήξεις – “Κλείδωσε” το ποσό, ερωτηματικό οι δικαιούχοι

Στις 9:30, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας θα κάνουν έναν απολογισμό των μέτρων στήριξης που ήδη «τρέχουν», αλλά τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν στην εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την έκτακτη ενίσχυση σε ομάδες πληθυσμού, δηλαδή για το κοινωνικό μέρισμα 2020.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ενώ όσοι ήταν τα προηγούμενα χρόνια δικαιούχοι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε το κονδύλι που θα διατεθεί για κοινωνικό μέρισμα 2020 για την έκτακτη ενίσχυση νοικοκυριών, που κρίθηκε ότι δεν στηρίχθηκαν επαρκώς από τα έως τώρα «πακέτα» εισοδηματικών ενισχύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες το έκτακτο επίδομα θα δοθεί στοχευμένα τα Χριστούγεννα. Δεν πρόκειται για νέο πακέτο μέτρων στήριξης, αλλά για παροχή που θα λάβουν πολίτες που λόγω πανδημίας βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να λάβουν την ενίσχυση οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η τελευταία κατηγορία πάντως λόγω πολύ χαμηλών εισοδημάτων έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβει το επίδομα τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο. Δεν αποκλείεται έκπληξη και με τις αιτήσεις, καθώς δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξουν αιτήσεις σε πλατφόρμα και είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τους δικαιούχους.

Στην λίστα των υποψηφίων να λάβουν το βοήθημα περιλαμβάνονται τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και όσοι δεν έχουν ενισχυθεί ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.

Ψηλά στην σχετική λίστα είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που ανέρχονται σε περίπου 270.000 νοικοκυριά.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται και άλλες κατηγορίες όπως για παράδειγμα, οι περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας που δόθηκε το καλοκαίρι και ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.100 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και εξαμηνιαίο εισόδημα 2.400 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ
  • Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.