• 24 Νοεμβρίου, 2020

Πρωτοβουλία με κοινό κείμενο Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη για την απαγόρευση συναθροίσεων- Αρνήθηκε η Γεννηματά- Παρέμβαση σε Σακελαροπούλου και Τασούλα

 Πρωτοβουλία με κοινό κείμενο Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη για την απαγόρευση συναθροίσεων- Αρνήθηκε η Γεννηματά- Παρέμβαση σε Σακελαροπούλου και Τασούλα

Κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ανάκληση της απόφασης της απαγόρευσης συναθροίσεων φαίνεται να έχει ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης συναθροίσεων που επιβάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διά του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καρμαλάκη.

Συμφωνα με τον πολιτκό συντάκτη του OPEN TV, Χρήστο Τσιγουρή, ήδη έχει επιτευχθεί συμφωνάι μετάξυ των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25 και αναμένεται η αυριανή επικοινωνία του Α. Τσίπρα με την Φ. Γεννηματά, προκειμένου οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπογράψουν κοινό κείμενο.

Το κείμενο αυτό που θα απευθύνεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με το αίτημα να πάρουν θέση στο ζήτημα.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ήδη διακινήθηκε κείμενο στο οποίο συγκλίνουν τα τρία κόμματα

Κείμενο ενάντια στην αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε μια προσπάθεια να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη διακινείται και υπογράφεται από εκπροσώπους συνδικάτων, μαζικών φορέων, νομικούς, δημοσιογράφους, βουλευτές, αιρετούς κ.ά.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».