Κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην αν. Ουκρανία – Δύο ανατριχιαστικές εικόνες για τον ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη – Γιατί ο Πούτιν ανέβαλε την επίθεση στο Azovstal

 Κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην αν. Ουκρανία – Δύο ανατριχιαστικές εικόνες για τον ομαδικό τάφο στη Μαριούπολη – Γιατί ο Πούτιν ανέβαλε την επίθεση στο Azovstal

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας. Η Μόσχα πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει «ψευτοδημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

  • «Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή. Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στην πληροφόρηση που λαμβάνεται. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας: «Η χώρα σας θα γίνει πιο φτωχή κι από ότι ήταν μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1917».

Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς. Στο μεταξύ, σε καθημερινή βάση υπάρχουν αναφορές είτε από τις ουκρανικές αρχές, είτε από ουκρανικά ΜΜΕ για την αλλαγή των διοικήσεων σε περιοχές που έχουν περιέλθει στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και την εδραίωση τοπικών αυτοδιοικήσεων φιλικές προς τη Ρωσία. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στη Μελιτόπολη, αλλά και στη Μαριούπολη.

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα απόψε η τοπική δημοτική αρχή.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούκα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Και προσθέτει: «Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα».

Η φωτογραφία της εν λόγω τοποθεσίας από τη Maxar, στις 19 Μαρτίου, είναι η παρακάτω:

This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on March 19, 2022

Στις 3 Απριλίου, η λήψη της Maxar, στο ίδιο σημείο, είναι η ακόλουθη:

This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on April 3, 2022. The graves are aligned in four sections of linear rows (measuring approximately 85 meters per section) and contain more than 200 graves

Η απόφαση του Πούτιν να αποκλείσει το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης στο Azovstal δείχνει πιθανότατα την επιθυμία να περιοριστεί η ουκρανική αντίσταση στην πόλη και να απελευθερωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρουν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Βρετανικού ΥΠΑΜ.

Η αναφορά που του Βρετανικού ΥΠΑΜ δημοσιεύτηκε λίγο πριν τις 7 π.μ. GMT, αναφέρει:

Η απόφαση του Πούτιν να αποκλείσει το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal δείχνει πιθανώς την επιθυμία να περιοριστεί η ουκρανική αντίσταση στη Μαριούπολη και να απελευθερωθούν οι ρωσικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αλλού στην ανατολική Ουκρανία.

Μια πλήρης επίθεση από τη Ρωσία στο εργοστάσιο Azovstal πιθανότατα θα είχε σημαντικές ρωσικές απώλειες, μειώνοντας περαιτέρω τη συνολική μαχητική τους αποτελεσματικότητα.

Στο ανατολικό Ντονμπάς, οι σφοδρός βομβαρδισμός και οι μάχες συνεχίζονται καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προωθηθεί περαιτέρω προς οικισμούς όπως οι Krasnyy Lyman, Buhayikva, Barvinkove, Lyman και Popasna, ως μέρος των σχεδίων της για την περιοχή.

Παρά την επικαιροποιημένη εστίαση της Ρωσίας, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να υποφέρουν από απώλειες που υπέστησαν νωρίτερα στη σύγκρουση. Για να προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τις εξαντλημένες δυνάμεις τους, έχουν καταφύγει στην προώθηση μη λειτουργικού εξοπλισμού πίσω στη Ρωσία για επισκευή.

Παναγιώτης Δρίβας