Κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση: Ο Μπάιντεν στέλνει στρατό στην αν. Ευρώπη

 Κλιμάκωση στην ουκρανική κρίση: Ο Μπάιντεν στέλνει στρατό στην αν. Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα μετακινήσει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη και στις νατοϊκές συμμαχικές χώρες στο «κοντινό μέλλον», με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.

«Πρόκειται να στείλω σύντομα αμερικανικά στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες του ΝΑΤΟ. Όχι μεγάλο αριθμό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροπλάνο μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Πενσυλβάνια. Το Πεντάγωνο έχει θέσει σε ετοιμότητα σχεδόν 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες για πιθανή ανάπτυξή τους στην Ευρώπη εν μέσω της κρίσης στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας ζήτησε από τις ΗΠΑ να είναι πολύ προσεκτικές και να μην κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία,

Η Κάγια Κάλας, η χώρα της οποίας φιλοξενεί ένα πολυεθνικό τάγμα του ΝΑΤΟ, τόνισε επίσης ότι διεξάγει συνομιλίες για την ενίσχυση της παρουσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Εσθονία για λόγους αποτροπής.

Η Εσθονή πρωθυπουργός, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανήλθε στην εξουσία το 2021, εκτιμά ότι η Ρωσία, που η Δύση θεωρεί ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, εφαρμόζει μια σοβιετική προσέγγιση που συνίσταται στην έκδοση τελεσιγράφων με την ελπίδα να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις δυτικές χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην κάνουμε κανένα βήμα προς τη Ρωσία ή να προσφέρουμε (στους Ρώσους) κάτι που δεν είχαν πριν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει σχεδόν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, απαιτώντας παράλληλα από το Κίεβο να μην μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία και να αποσυρθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από χώρες όπως η Εσθονία, που εντάχθηκαν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Η κύρια ανησυχία μας είναι μήπως η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και η δεύτερη είναι πώς αυτό επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθονται στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) και συζητούν, αλλά η μόνη που μπορεί να προχωρήσει σε μια αποκλιμάκωση είναι η Ρωσία», σύμφωνα με την Κάλας.

Η Εσθονία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει “δεκάδες” αντιαρματικούς πυραύλους Javelin αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης, και έχει λάβει την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών να το κάνει.

Η χώρα της Βαλτικής, πρώην σοβιετική δημοκρατία, θέλει επίσης να στείλει στην Ουκρανία ολμοβόλα που ανήκαν αρχικά στην Ανατολική Γερμανία. Όμως αυτό προϋποθέτει την έγκριση της Γερμανίας η οποία αρνείται μέχρι τώρα. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Γερμανίας, που ενίοτε εκλαμβάνεται ως αμφίσημη στην κρίση, η Κάγια Κάλας απάντησε: «Αυτοί θα αποφασίσουν. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο».

Παναγιώτης Δρίβας