• 25 Ιανουαρίου, 2021

Πιθανό το “κλειστό ωράριο” στα μπαρ – Έκτακτη σύσκεψη με Μητσοτάκη και Τσιόδρα

 Πιθανό το “κλειστό ωράριο” στα μπαρ – Έκτακτη σύσκεψη με Μητσοτάκη και Τσιόδρα

Με την κατάσταση της αύξησης κρουσμάτων να τείνει προς ανεξέλεγκτα επίπεδα η κυβέρνηση επαναφέρει τις συνεδριάσεις αξιολόγησης της κατάστασης, καθώς βλέπει την επιτυχία αντιμετώπισης του πρώτου κύματος κοροναϊού να κινδυνεύει να χαθεί κατά από αντιφατικές οδηγίες και αποφάσεις, που δημιουργούν αρνητικές προοπτικές ενόψει δεύτερου κύματος.

Στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της κατάστασης και λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις 10:30 τηλεδιάσκεψη με τους Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Χαρδαλιά.

Οι τηλεδιασκέψεις τον Αύγουστο θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη να απευθύνει προειδοποίηση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, κατ αρχάς προς τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και οι λοιπές προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, εκεί, όπου παρατηρείται ο επικίνδυνος συνδυασμός του συνωστισμού με τη μη τήρηση των μέτρων.

Στο κυβερνητικό… σχεδιασμό μέτρων μπαίνουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου οι νεαρότερες ηλικίες ως επί το πλείστον δείχνουν να έχουν λησμονήσει τη σοβαρότατη απειλή, που αντιπροσωπεύει για τον πληθυσμό η νόσος Covid – 19, αλλα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν ακόμη και την επιβολή ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου και εν όψει του Δεκαπενταύγουστου να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες είτε μέσω τηλεοπτικού του μηνύματος, κατά το μοτίβο της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, είτε επ’ αφορμή κάποιας άλλης εκδήλωσης ή επίσκεψης με κύριο στόχο να τους ευαισθητοποιήσει, να τους αφυπνίσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στενούς του συνεργάτες, αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, και την προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής. Στα υπ όψιν του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επανεκκίνηση μιας ενημερωτικής καμπάνιας, ίδιως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να σημάνει συναγερμός ιδίως μεταξύ των νέων.

Ενδεικτικό ως προς το συναγερμό, που έχει σημάνει, είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας προς τα νοσοκομεία όλης της χώρας την προηγούμενη Παρασκευή, να βρίσκονται κατ ουσίαν σε επιφυλακή. Μία από τις οδηγίες, που έχει δοθεί είναι μην επιτρέπουν την είσοδο σε συνοδούς ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Όπου, εξάλλου, κρίνεται αναγκαίο αναστέλλεται και το επισκεπτήριο.

Στην κυβέρνηση ανησυχούν τώρα ιδιαίτερα όχι τόσο για την αυξητική τάση στα κρούσματα – αναμένεται να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα για την ώρα επίπεδα τις επόμενες ημέρες, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη – αλλά για το κατά πόσον αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν σε δύο πολύ σημαντικούς δείκτες: τους θανάτους και τις εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid – 19 και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ήτοι θέτουν έξτρα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενδείξεις ότι αυξάνονται οι προαναφερθέντες δείκτες θα ενεργοποιήσουν αυτόματα νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων, μολονότι στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε μακριά από αυτό το σημείο για την ώρα» .

Σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο θωράκισης των πλέον ευάλωτων ηλικιακών και μη ομάδων του πληθυσμού, όπερ σημαίνει πως δεν αποκλείεται να επιβληθούν εκ νέου περιορισμοί στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων συμπολιτών μας μέσω της επαναφοράς του συστήματος του 13033, δηλαδή του μηχανισμού των sms, που ίσχυσε επί καραντίνας.

Επιπλέον, αυστηροί περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε δομές φιλοξενίας, όπως γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας, ήτοι απαγόρευση εισόδου και εξόδου ή και επισκεπτηρίου, καθώς η εμπειρία σε χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, κατέδειξε πως τέτοιες δομές μετετράπησαν σε εστίες υπερμετάδοσης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παρακολουθούν πολύ στενά την εξέλιξη της νόσου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και σε περίπτωση σοβαρής διασποράς του κορονοϊού δεν αποκλείεται και επιβολή lockdown τοπικού χαρακτήρα, κατά το πρότυπο του Εχίνου στην Ξάνθη.