• 19 Σεπτεμβρίου, 2020

“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για τα εξοπλιστικά – Γιατί θα γίνει στην Κορσική και όχι στο Παρίσι

 “Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για τα εξοπλιστικά – Γιατί θα γίνει στην Κορσική και όχι στο Παρίσι

Παρότι Αθήνα και Παρίσι είναι κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων για αγορά νέων εξοπλιστικών δεν θεωρείται ικανός ο χρόνος μέχρι την Πέμπτη οπότε “κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν, για να πέσουν οι υπογραφές.

Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδες παρασκήνιο – Παράπονα Ερντογάν για Μακρόν – Διπλή ανάγνωση στην επικοινωνία με Μισέλ

Αυτός είναι ο λόγος που τελικά η συνάντηση είναι πιθανότερο να διεξαχθεί στην Κορσική και όχι στο Παρίσι, όπως είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες. Το τετ-α-τετ θα λάβει χώρα λίγο πριν την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που έχει συγκαλέσει ο γάλλος Πρόεδρος.

Εκεί, οι δύο ηγέτες θα επιβεβαιώσουν την βούληση να προχωρήσουν άμεσα στην συμφωνία, συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν για να «κλειδώσει» και αργότερα, ίσως και μέσα στον μήνα, να πέσουν οι υπογραφές. Ουσιαστικά θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, δίνοντας υπεροπλία στην αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα θα σταλεί ένα αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από την Γαλλία.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πέραν της συνάντησης Μητσοτάκη – Μακρόν, θα φτάσει στην περιοχή το γαλλικό αεροπλανοφόρο De Gaulle και είναι ενδεχόμενη η πρωτοκόλληση στα Ηνωμένα Έθνη της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ. Το ερώτημα είναι εάν απέναντι σε αυτές τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, με την κρίση να έχει ξεπεράσει ήδη σε διάρκεια τον έναν μήνα.

Στο τέλος της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους:

Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό.

  • Παράλληλα οι ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5 χιλ ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν.
  • Επίσης σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και η τόνωση της απασχόλησης.

Πηγή: iefimerida.gr