• 15 Απριλίου, 2021

“Κλείδωσε” η πρώτη παράταση έως τις 22 Μαρτίου – Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες – Μεταφορές ασθενών εκτός Αθηνών, διαβουλεύσεις με τους κλινικάρχες

 “Κλείδωσε” η πρώτη παράταση έως τις 22 Μαρτίου  – Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες – Μεταφορές ασθενών εκτός Αθηνών, διαβουλεύσεις με τους κλινικάρχες

Ειδικοί και κυβέρνηση προεξοφλούν συνέχιση των αυστηρών μέτρων μέχρι να υπάρξει αισθητή μείωση των κρουσμάτων και ανάσχεση του αριθμού των ασθενών που χρίζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στο Μαξίμου πιστεύουν στα μέτρα, τα οποία εκτιμούν ότι θα αποδώσουν στο επόμενο δεκαπενθήμερο, επιτρέποντας το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με νέους όρους και κανόνες θα επαναλειτουργήσει πρώτο το λιανεμπόριο και αν είναι εφικτό την ίδια εβδομάδα και η Γ’ Λυκείου με τις υπόλοιπες τάξεις να ακολουθούν.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε μεταφορά ασθενών σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας (Χαλκίδα, Κόρινθος, Βοιωτία).

Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της Αττικής και για το λόγο αυτό ήδη οι 30 πρώτοι ασθενείς θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, όπου και θα ανοίξουν δεκάδες απλές κλίνες.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί από την Αριστοτέλους η συνδρομή ιδιωτών γιατρών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να διατεθούν κλίνες για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών της πανδημίας. Ωστόσο, αν δεν βρεθεί κοινός τόπος, το ενδεχόμενο επίταξης παραμένει ανοιχτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα ανοίξουν νέες κλινικές κορονοϊού και αν απαιτηθεί οι αίθουσες χειρουργείων θα μετατραπούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στην Αττική πάνω από 1600 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορονοϊού και 466 είναι διασωληνωμένοι, με την πληρότητα στις ΜΕΘ covid να αγγίζει πλέον το 95%.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 2.252 κλίνες Covid στην Αττική οι 1.780 είναι ήδη γεμάτες, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 30%.

Αναλυτικότερα:

  • Ανατολική Αττική 82
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 77
  • Δυτική Αττική 33
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 66
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 162
  • Νήσοι 5
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 63
  • Πειραιάς 81

Μάλιστα «εκρηκτική» άνοδο των κρουσμάτων βλέπουν οι ειδικοί το προσεχές δεκαήμερο, δοκιμάζοντας τις περαιτέρω τις αντοχές των νοσοκομείων.

Παράλληλα, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και για τις μεταλλάξεις, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αττική. Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- δείχνει να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

  • Με αυτά τα δεδομένα, καθίστανται απαγορευτική η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μετά τις 16 Μαρτίου. Η παράταση «δείχνει» να έχει κλειδώσει τουλάχιστον για μία εβδομάδα και μόνο εάν αρχίσουν τα κρούσματα να παρουσιάζουν σταθεροποιητική τάση, μειωθεί δηλαδή το ιικό φορτίο, θα αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως επισημαίνουν, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού και συνεπώς παραμένει προτεραιότητα για το Μαξίμου, η επανεκκίνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων με σύστημα που θα ελέγχει την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων.

Άλλωστε, το οικονομικό κόστος στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα συνεχή lockdown είναι υπέρογκο. Παρότι, ο  προϋπολογισμός  του  2021 προέβλεπε 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης, ήδη έχουν δοθεί 11,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο από την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου το Δημόσιο χάνει 1,1 με 1,2 δισ. έσοδα το μήνα.