• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

“Κλείδωσαν” τα μέτρα – Οικονόμου: Ανακοινώνονται πιθανώς την Τρίτη – Αναλυτικά τι περιλαμβάνουν για τους ανεμβολίαστους (vid)

 “Κλείδωσαν” τα μέτρα – Οικονόμου: Ανακοινώνονται πιθανώς την Τρίτη – Αναλυτικά τι περιλαμβάνουν για τους ανεμβολίαστους (vid)

Τα νέα μέτρα για τον κοροναϊό που αναμένεται να μας συντροφεύσουν για όλο το φθινόπωρο θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, με επικρατέστερη ημερομηνία την Τρίτη 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως δεν τελειώσαμε με την πανδημία, η οποία συνεχίζει να δημιουργεί απειλές κυρίως για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, με το δίλημμα για αυτούς να είναι το εξής: «ή θα εμβολιαστούν ή θα νοσήσουν».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμένους, υπογράμμισε πως είναι λάθος, άδικο και καθόλου ηθικό να μπαίνουν σε κίνδυνο, επειδή «κάποιοι άλλοι αρνούνται να δεχτούν αυτό το δώρο» εννοώντας το εμβόλιο.

  • Ειδικά για την πιθανότητα πλήρους επιστροφής της μάσκας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σχολίασε πως αυτό είναι ένα «σημαντικό ενδεχόμενο», και εάν υπάρξει η σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, θα εφαρμοστεί.
  • Για τους κλειστούς χώρους, ανέφερε πως τα μέτρα θα είναι συγκεκριμένα, ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας, με τον στόχο να παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Πρώτον, δεν μπορείς να στερήσεις σε κάποιον το δικαίωμα να ψωνίσει γάλα για το παιδί του, ψωμί να φάει ή τα φάρμακα. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα, όπως του περιορισμού των ατόμων, το θέμα της μάσκας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Για άλλους χώρους, όπως η διασκέδαση, η εστίαση, αλλά και στις μετακινήσεις όπως του φετινού καλοκαιριού, οι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και τις επιλογές τους.

Οι ανεμβολίαστοι, σε ορισμένους χώρους θα πρέπει να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα, μια ή δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Διεμήνυσε ταυτόχρονα πως: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει η οικονομία» και «όταν λέμε για lockdown, αποκλείεται να δούμε αυτό που υπήρξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Από την πλευρά της η ΕΡΤ, εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων αναφέρει πως:

  • Οι κλειστοί χώροι σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι θα είναι μόνο για εμβολιασμένους.
  • Στα Πανεπιστήμια η είσοδος θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα

Σχολεία:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
  • Ανεμβολίαστοι: Δύο εργαστηριακά τεστ/ εβδομάδα
  • Ανεμβολίαστοι μαθητές (από 12 ετών και πάνω): 2 self test/εβδομάδα

Δημόσιος/ιδιωτικός τομέας

  • Ανεμβολίαστοι: Δύο εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα

Εμπορικά καταστήματα, ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown από τον Σεπτέμβριο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, διότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν μπορεί να «κλειστούν» ξανά στο σπίτι, ενώ και η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επομένως, τα νέα μέτρα θα επικεντρωθούν στους ανεμβολίαστους ενώ δεν αποκλείεται εάν χρειαστεί να επιβάλλονται και μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως έγινε δηλαδή σε ορισμένα νησιά το καλοκαίρι.

Το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει, είναι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες. Ωστόσο, τα υπόλοιπα θα αφορούν σε ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχει μία εκκρεμότητα για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

  • Σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα. Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων.