• 28 Ιανουαρίου, 2021

Οι μετεωρολόγοι απαντούν στους ισχυρισμούς Χαρδαλιά για την τραγωδία στην Εύβοια

 Οι μετεωρολόγοι απαντούν στους ισχυρισμούς Χαρδαλιά για την τραγωδία στην Εύβοια

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε στο Οpen TV για τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε η κακοκαιρία και ουσιαστικά δίνει μια έμμεση απάντηση στους ισχυρισμούς του Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί ότι τα εδάφη δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο όγκο νερού και σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές του 2019 στην Εύβοια είχαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό λειτούργησε αθροιστικά, καθώς είχαμε από τη μία πλευρά τη Δίρφυ, όπου εκεί έπεσε ο περισσότερος όγκος νερού και συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι έπεσαν πάνω από 300 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε λιγότερο από έξι ώρες και από την άλλη πλευρά έβρεχε στις πεδινές περιοχές προς τη Χαλκίδα, οπότε αθροιστικά αυτό οδήγησε στα οδυνηρά αποτελέσματα που είχαμε την Κυριακή και τις ανθρώπινες απώλειες.

«Υπήρχε ένα έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ το οποίο είχε βγει την Τετάρτη, από εκεί και μετά δεν επικαιροποιήθηκε το δελτίο αυτό και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε γίνει, γιατί η κακοκαιρία αυτή εμφανίστηκε με τρία κύματα. Το πρώτο ήταν τα πολλά χιλιοστά βροχής προς τη δυτική Ελλάδα, το δεύτερο χτύπησε την κεντρική Μακεδονία, όπου είχαμε πλημμύρες και το τρίτο το οποίο φαινόταν πιο έντονο και αφορούσε στην ανατολική ηπειρωτική χώρα» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος του Open.

«Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν και τα προγνωστικά μοντέλα έπεσαν μέσα με μεγάλη ακρίβεια» τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος δείχνει τον χάρτη βροχόπτωσης από την τελευταία ανανέωση του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Κέντρου, όπου φαίνεται ότι τα ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα «χτυπηθούν» πιο έντονα από την κακοκαιρία. «Το ξέραμε αν θα είναι έντονο το φαινόμενο», αναφέρει.

Στο ίδιο κλίμα και η παρέμβαση του γνωστού μετεωρολόγου Θοδωρή Κολλυδά

«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι ‘…δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι οτι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία» .

Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ν. Χαρδαλιάς (εκτός από την προκλητική δήλωση «αν λειτουργούσε το 112, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών») επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στους μετεωρολόγους λέγοντας πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Στους ισχυρισμούς του όμως απαντά αναλυτικά ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, γράφοντας συγκεκριμένα:

Από την περασμένη Τρίτη η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο επικαιροποίησε με νεότερα στοιχεία την Πέμπτη 6 Αυγούστου .

Όλα τα δεδομένα μας έδειχναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ιδιαίτερα για το Σάββατο

Πριν όμως ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα της Ευβοίας προηγήθηκε η κακοκαιρία στον Λαγκαδά την οποία εντόπισαν με μεγάλη ακρίβεια τα ραντάρ της ΕΜΥ . Οπως θα διαβάσετε στην σχετική ανάλυση αρκούσαν 78 χιλιοστά βροχής για δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα

Δύο μέρες μετά, τα ραντάρ για άλλη μια φορά «κλήθηκαν» να εντοπίσουν την πολύ ισχυρότερη καταιγίδα στην Εύβοια η οποία παρουσίασε την μεγαλύτερη ραγδαιότητα μεταξύ 3 και 4 το πρωί της Κυριακής 9/8 . Το ραντάρ της Λάρισας οριακά εντόπισε τις ισχυρές καταιγίδες , καθώς το ραντάρ του Υμηττού από το μεσημέρι είχε παρουσιάσει βλάβη.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα η βροχή ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ η οποία βαθμιαία άρχισε να δυναμώνει από τα μεσάνυχτα με τις μεγαλύτερες εντάσεις έως και τις 5 το πρωί . Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη του φαινομένου από τις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου έως και τις 08:00 το πρωί της Κυριακής. Στο video για την ενημέρωσή σας έχουμε προσθέσει την ανακλαστικότητα των ραντάρ με τα αντίστοιχα ύψη βροχής. Για παράδειγμα στην παραπάνω φωτογραφία εκεί που το χρώμα είναι βαθύ πορτοκαλί το ύψος βροχής που έπεσε σε μία ώρα (μεταξύ 3 και 4) τα ξημερώματα της Κυριακής κυμαινόταν μεταξύ 50 και 80 χιλιοστών , δηλαδή είχαμε μεγάλη σφοδρότητα βροχόπτωσης.

Mε βάση τις μετρήσεις του μετεωρολογικού ραντάρ της Λάρισας , στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών σημειώθηκαν συνολικά 212,38 mm βροχής . Ακολουθεί ανάλυση δεδομένων με τα ωριαία ύψη των βροχοπτώσεων τα οποία περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί

Οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς , τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους , ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι απ’ όλους οι Μετεωρολόγοι . Θα το διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω με τις δορυφορικές μετρήσεις . Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ όμως γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων , δεν τους εκπλήσουν οι αποκλίσεις , γιιαυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “…δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι οτι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής , είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία .

Συγκεκριμένα , τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών.

ΟΡΙΑ METEOALARM

Σας υπενθυμίζουμε οτι τα όρια προειδοποιήσεων υετού 12ωρου και 24ωρου είναι τα παρακάτω όπως προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Meteoalarm

TO ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

Παρατίθεται η επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου που ίσχυε από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 9/8/2020