Κίνδυνος να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας Κιέβου – Ο Ζελένσκι μιλά για νέο ομαδικό τάφο 900 αμάχων – Ο Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση

 Κίνδυνος να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας Κιέβου – Ο Ζελένσκι μιλά για νέο ομαδικό τάφο 900 αμάχων – Ο Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως εντοπίστηκαν κι άλλοι ομαδικοί τάφοι στα περίχωρα του Κιέβου προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα. Όλα αυτά την ώρα που ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε πως η Δύση δεν θέλει πολιτική λύση στη σύγκρουση, γι αυτό και εξοπλίζει την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 900 νεκρούς στο Κίεβο, και ανέφερε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine.

«Ο κόσμος (οι Ουκρανοί) θέλουν να τους σκοτώσουν (τους Ρώσους). Όταν υπάρχει αυτού του είδους η στάση, είναι δύσκολο να συζητά κανείς», μετέδωσε το Interfax επικαλούμενο δήλωσή του σε Πολωνούς δημοσιογράφους.

Εξάλλου, κατά το νυχτερινό του διάγγελμα, ο Ζελένσκι συνέχισε να παρέχει επιχειρησιακή ενημέρωση σχετικά με τις προόδους της Ρωσίας, περιγράφοντας την πόλη της Μαριούπολης ως «ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης εν μέσω ερειπίων».

«Η πόλη, η οποία ήταν μία από τις πιο ανεπτυγμένες στην περιοχή, είναι απλώς ένα ρωσικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στη μέση ερειπίων. Και η τάξη των κατακτητών σε αυτό το τμήμα της Μαριούπολης που δυστυχώς εξακολουθούν να ελέγχουν διαφέρει ελάχιστα από ό,τι έκαναν οι Ναζί στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ευρώπης», ισχυρίστηκε και συνέχισε:

«Αλλά τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρνουν να είναι ακόμα πιο κυνικά από τους Ναζί πριν από 80 χρόνια. Τότε, οι εισβολείς δεν έλεγαν ότι οι κάτοικοι της Μαριούπολης και οι υπερασπιστές της πόλης ήταν αυτοί που βομβάρδιζαν και σκότωναν τους εαυτούς τους. Η κατάσταση στην περιοχή του Χαρκόβου είναι δύσκολη. Αλλά ο στρατός μας, οι μυστικές υπηρεσίες μας, έχουν σημαντικές τακτικές επιτυχίες».

«Στο Ντονμπάς, οι κατακτητές κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν κάθε ζωή σε αυτή την περιοχή. Οι συνεχείς βάναυσοι βομβαρδισμοί, τα συνεχή ρωσικά πλήγματα σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές δείχνουν ότι η Ρωσία θέλει να κάνει την περιοχή αυτή ακατοίκητη», ανέφερε εξάλλου.

  • Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες και έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία. Ανάμεσα τους είναι περίπου 120.000 ξένοι υπήκοοι που απομακρύνθηκαν από τις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σημείωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι «δύσκολες», είπε επίσης ο Λαβρόφ.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, πλήττοντας σφοδρά τη ρωσική οικονομία και οδηγώντας τη Μόσχα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη Μαρτίου και το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες, κατά την απόσυρσή του από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή στη γειτονική της χώρα, με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Στον αντίποδα, η Ουκρανία και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

Παναγιώτης Δρίβας