• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Κίνδυνος για την ΠΟΠ φέτα μετά το νέο κρούσμα νοθείας στο εξωτερικό

 Κίνδυνος για την ΠΟΠ φέτα μετά το νέο κρούσμα νοθείας στο εξωτερικό

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες αναγκάστηκε να πει ότι θα «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μετά τον εντοπισμό δείγματος νοθευμένης φέτας στη Σουηδία, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση νοθείας σε ΠΟΠ φέτα μέσα σε λίγους μήνες μετά από εκείνη που εντοπίστηκε σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ στη Γερμανία τον Μάρτιο, για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 260.000 ευρώ στην εμπλεκόμενη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλία.

Ξέσπασε ο πατέρας της Γαρυφαλλιάς: “Αφού δεν υπάρχει ποινή εις θάνατον, να σαπίσει στη φυλακή” (vid)

Η υπόθεση αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για διαφάνεια στον αγροτικό-κτηνοτροφικό χώρο όπως και το να ενταθούν οι έλεγχοι ειδικά στα ΠΟΠ προϊόντα, την ώρα που παρόμοια περιστατικά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για διάφορες χώρες, όπως η Δανία και η Γαλλία, που σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας ως ΠΟΠ σε επίπεδο Ε.Ε.

Το προϊόν που εντοπίστηκε στη Σουηδία ήταν λευκό τυρί (white cheese) το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τις προδιαγραφές της φέτας (70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα και συγκεκριμένο ποσοστό περιεκτικότητας σε λιπαρά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, με βάση τα πορίσματα ελέγχου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παραπέμπεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του ΥΠΑΑΤ επιχείρηση για αποδιδόμενες σε αυτήν παραβάσεις των διατάξεων για τη «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» (μη τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση και πώληση ανώριμου προϊόντος).

Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για το πώς για δεύτερη φορά η νοθεία στη φέτα εντοπίστηκε από ελέγχους στο εξωτερικό και όχι νωρίτερα από τους ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Παρά τις υποσχέσεις Λιβανού για αυστηρούς ελέγχους και προφύλαξη των ΠΟΠ προϊόντων, διάφοροι φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) καταγγέλλουν ότι «ελάχιστοι δήθεν επιχειρηματίες, θησαυρίζοντας εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των υγιών επιχειρηματιών, παίζουν στα ζάρια τη φέτα». Ιδιαίτερα καυστική και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), που μιλά για πρόστιμο-χάδι στην προηγούμενη περίπτωση, το οποίο άνοιξε την όρεξη επίδοξων νοθευτών, ενώ ζητά πραγματική κινητοποίηση για την προστασία των ελληνικών προϊόντων στην αγορά του εσωτερικού και του εξωτερικού, όπως και το να οριστούν ως εγκληματικές (κακουργηματικές, αναφέρει και η ΠΟΓΕΔΥ) πράξεις οι «ελληνοποιήσεις» και οι νοθείες ΠΟΠ προϊόντων.