• 22 Απριλίου, 2021

Κίνδυνος ακορντεόν στην Αττική μετά την έκτακτη εξέλιξη – “Πιλοτικό” το μέτρο της “ελεύθερης” μετακίνησης

 Κίνδυνος ακορντεόν στην Αττική μετά την έκτακτη εξέλιξη – “Πιλοτικό” το μέτρο της  “ελεύθερης” μετακίνησης

Μπορεί από σήμερα 3/4 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, να επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους, με SMS 6 και μόνο για άσκηση όμως τίποτε δεν αποκλείει να επανέλθει το… ακορντεόν. Η συγκεκριμένη αλλαγή όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, μετά την χθεσινή έκτακτη εξέλιξη στην σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη.

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Αττική, όπου επίσης το σύστημα Υγείας πιέζεται και όπως έδειξε η έκτακτη απόφαση τίποτα δεν αποκλείεται εφόσον υπάρξει νέα επιδείνωση. Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα μισά από τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα (συνολικά 27.000), βρίσκονται στην Αττική.

  • “Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα” δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα της αγοράς και στην Αττική, στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, που επίσης δοκιμάζεται, η κυβέρνηση προχωρά από τη Δευτέρα 5 Απριλίου σε αυξημένα τεστ.

Με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα δράσουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για ελέγχους σε εργαζόμενους στα καταστήματα και καταναλωτές.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στις πλατφόρμες testing.gov.gr και ergasia.testing.gov.gr για δωρεάν τεστ εντοπισμού αντιγόνου.

  • Όσο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και με το αυτοκίνητο, που απελευθερώνονται από σήμερα για σωματική άσκηση (κωδικός 6), το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι το μέτρο είναι πιλοτικό.

«Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα.

Και εξηγώντας γιατί ελήφθη η απόφαση για άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, σημείωσε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».

  • Οι πιθανότητες να αναπροσαρμοστεί το μέτρο και να επιστρέψουμε στην έξοδο σε μικρή ακτίνα από το σπίτι της, θεωρούνται μικρές… Η κόπωση των πολιτών και η δυσαρέσκεια για τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, είναι παράγοντες που η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν, και εκτός απροόπτου (περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ) δεν θα αναιρέσει αυτή τη μικρή ανάσα ελευθερίας τα Σαββατοκύριακα.

«Σε πρώτη φάση επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων. Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.