ΚΙΝ.ΑΛ: Αναταραχή μετά τη μέτρηση της Opinion Poll- Αμφισβήτηση της Γεννηματά- Ο ρόλος Λοβέρδου

 ΚΙΝ.ΑΛ: Αναταραχή μετά τη μέτρηση της Opinion Poll- Αμφισβήτηση της Γεννηματά- Ο ρόλος Λοβέρδου

Ξαφνικά, την Τετάρτη, άνοιξε η συζήτηση για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τρόπο που από τη Χαρ. Τρικούπη έγινε αντιληπτός ως μήνυμα πίεσης προς τη Φ. Γεννηματά και την κατεύθυνση που έχει επιλέξει, καθώς μια δημοσκόπηση (Opinion Poll) έδινε στον Ανδρέα Λοβέρδο μια… διακομματική πρωτιά για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. φέρνοντας την ίδια δεύτερη. Στο περιβάλλον της κ. Γεννηματά, παρότι συστήνουν ψυχραιμία, διαβλέπουν μια προσπάθεια να πληγεί το κύρος της επειδή έλαβε σκληρές θέσεις κατά της κυβέρνησης εσχάτως (πανδημία, ελληνοτουρκικά κ.ά) και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αμφισβητήτησής της προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτή η εσωστρεφής ατμόσφαιρα ήταν άλλωστε που την ανάγκασε να υποκύψει στις πιέσεις ορισμένων στελεχών για να μην συνυπογράψει (με την υποβολή ενστάσεων και αίτημα για …διορθώσεις) το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μερα25 για την διαταγή της αστυνομίας περί απαγόρευσης συναθροίσεων στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Η αντιδεξιά ρητορική της κ. Γεννηματά, όμως, παρά την περί του αντιθέτου πρόσφατη προτροπή του Κώστα Σημίτη έχει προκαλέσει συνθήκες αμφισβήτησής της από στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και σενάρια διάσπασης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η ίδια μέτρηση την έφερε τρίτη με πρώτο τον Ν. Ανδρουλάκη. O γραμματέας Επικοινωνίας Π. Βλάχος μίλησε για ζήτημα αξιοπιστίας της εν λόγω μέτρησης.

Πίσω από τις γραμμές της έντονης διαρροής – απάντησης που εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη για «μεθοδεύσεις» και «προτεραιότητες» του καθενός διαφαίνονταν ως αποδέκτες φιλοκυβερνητικά κέντρα, αλλά και ο Ανδ. Λοβέρδος, με στελέχη να μιλούν για προσωπικά παιχνίδια.

«Ματαιοπονούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε αταλάντευτα» συμπλήρωναν, για να διαβεβαιώσουν ότι η στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση δεν αλλάζει. Ερωτηθείσα σε συνέντευξη αν οι μεθοδεύσεις εκπορεύονται και από το εσωτερικό του κόμματος, η Φ. Γεννηματά απάντησε διπλωματικά: «Δεν μιλάω για μέσα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος μέσα που να θέλει να πυροδοτήσει την εσωστρέφεια και να δώσει βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων μας, το θεωρώ αδιανόητο…».

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρούν ότι το αντιδεξιό στίγμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι θολό και πως η επιρροή της άποψης Λοβέρδου (και άλλων) για μετριοπαθέστερη -αν όχι συμπολιτευόμενη- στάση υπερτερεί σε κρίσιμα ζητήματα. Ακόμα κι όταν δεν υπερισχύει, ο Ανδ. Λοβέρδος διαφοροποιείται κατά το δοκούν, εντός ορίων μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα κατά καιρούς και δημόσια να μιλούν θετικά για εκείνον υπουργοί και ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο Ανδ. Λοβέρδος άφησε να αιωρείται το αν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την αρχηγία αυξάνοντας την ένταση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Όμως απηύθυνε και «προειδοποιήσεις», τις οποίες η Φ. Γεννηματά θα βρει μπροστά της: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το 6% – 7%, (…) μετά την πανδημία θα τα πούμε αυτά και σε εσωκομματικό επίπεδο, (…) είναι όμως τόσες οι προτεραιότητες, που δεν έχουμε αρχίσει ακόμα συζητήσεις για αλλαγή ρητορικής…».

Φρένο επιχείρησε να βάλει ο Β. Κεγκέρογλου σπεύδοντας μέσω Twitter να «ανακοινώσει» ότι το συνέδριο θα γίνει τον Μάρτιο του 2022 και η εκλογή προέδρου τουλάχιστον έναν μήνα πριν. Χαρακτήρισε εξαιρετικά πρόωρη τη συζήτηση θέτοντας παράλληλα την επισήμανση για «ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στο μεταξύ, στις οποίες πρέπει να πάμε ενωμένοι»…

Σχετικά Άρθρα