• 1 Δεκεμβρίου, 2020

Κικίλιας για lockdown: “Θα ληφθούν κι άλλα μέτρα στην Αττική αν χρειαστεί”

 Κικίλιας για lockdown: “Θα ληφθούν κι άλλα μέτρα στην Αττική αν χρειαστεί”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown άφησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων.

«Υπάρχει αύξηση στα test και στα rapid test αλλά δυστυχώς υπάρχουν καθημερινά δεδομένα προς το χειρότερο. Μας προβληματίζει η κατάσταση» παραδέχθηκε ο κ. Κικίλιας, ενώ σε ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το αν προκαλεί σύγχυση στους πολίτες η συνεχής ανακοίνωση μέτρων με αντικατάσταση των προηγούμενων, απάντησε:

Lockdown στην Αττική – Το δραματικό μήνυμα του καθηγητή Γώγου

«Τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Είναι ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός σε πολλούς, μας αναγκάζει να αναθεωρούμε συνεχώς τα δεδομένα, όπως συνέβη στη Μακεδονία».

Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός πάντως και σε αυτό το σημείο ότι «δε θα διστάσουμε να πάρουμε κι άλλα μέτρα», στην περίπτωση που χειροτερεύσουν τα δεδομένα.

Για τις ΜΕΘ: Τα όρια του συστήματος είναι πεπερασμένα

Σε ερώτηση επίσης της Μ. Ζαχαρέα για το αν υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «η πίεση που δέονται πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και υπογράμμισε «ότι βεβαίως υπάρχουν εφεδρείες αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».

Απαγόρευση μετακίνησης σε γειτονικούς νομούς

Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας ακόμη σε ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα για το πώς δε θα πάνε να διασκεδάσουν όσοι το επιθυμούν σε γειτονικούς Νομούς (Εύβοια και Κορινθία καθώς η Βοιωτία είναι στο «κόκκινο» όπως και η Αττική), προανήγγειλε ουσιαστικά περιορισμό στις μετακινήσεις: «Θα ληφθεί μέριμνα και για αυτό προφανώς, για τη δυνατότητα να φύγει από την Αττική κάποιος και να πάει σε διπλανές περιοχές».