• 7 Μαΐου, 2021

Κέρκυρα: Έφτιαξαν “μπότηδες” με ονόματα υπουργών

 Κέρκυρα: Έφτιαξαν “μπότηδες” με ονόματα υπουργών

Το παραδοσιακό έθιμο με τους «μπότηδες» τηρήθηκε και φέτος στην Κέρκυρα.

Μάλιστα, μια ομάδα Κερκυραίων έφτιαξαν «μπότηδες» με τα ονόματα Υπουργών, τα οποία έριξαν σε ένα σατιρικό βιντεάκι ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία. Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.

Γαλλία: Το “πραξικόπημα με τις παντόφλες”, η ενίσχυση της ακροδεξιάς Λεπέν και ένας Μακρόν σε κρίση