• 21 Ιουνίου, 2021

“Κεραυνοί” Φασούλα στο libre: Γελοιότητες τα περί δωροδοκίας το ’87, πρωτάθλημα βλακείας, δεν μπορεί να ακυρωθεί η ιστορία

 “Κεραυνοί” Φασούλα στο libre: Γελοιότητες τα περί δωροδοκίας το ’87, πρωτάθλημα βλακείας, δεν μπορεί να ακυρωθεί η ιστορία

Άστραψε και βρόντηξε ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας στο ιστορικό Eurobasket ’87, Παναγιώτης Φασούλας, με δηλώσεις του στο libre. Η θρυλική «αράχνη» των ευρωπαϊκών παρκέ παίρνει θέση για τις απίθανες κατηγορίες παικτών της τότε Σοβιετικής Ένωσης περί απόπειρας δωροδοκίας τους από Έλληνες παράγοντες.

Του Χρήστου Σταθόπουλου

Όλα ξεκίνησαν από το πρώτο βιολί της ΕΣΣΔ του 1987, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ο οποίος –θυμίζουμε- δήλωσε πως «Έλληνες μας πρόσφεραν λεφτά το 1987»! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τότε βοηθός του Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Βλάντας Γκαράσκας, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα».

To libre επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Φασούλα, τον άνθρωπο που σκέπαζε τότε τα καλάθια με τα τεράστια χέρια του. Ο «Πάνι» δεν μασάει τα λόγια του:

  • «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνουν 34 χρόνια μετά και ισχυρίζονται αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από τα εσωτερικά προβλήματα των χωρών της Βαλτικής με τη Ρωσία. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση, είναι ντροπή» λέει αρχικά ο Παναγιώτης Φασούλας και συνεχίζει… με το γκάζι στο πάτωμα.

«Δεν μπορεί να ακυρωθεί η ιστορία. Κρίμα για τον μεγάλο παίκτη Μαρτσουλιόνις να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ξεχνάνε ότι και το 1989, δύο χρόνια μετά, τους ξανακερδίσαμε και παίξαμε στον τελικό με την τότε ενωμένη ακόμα Γιουγκοσλαβία. Δεν είμαστε άσχετοι. Το να σκεφτεί κάποιος ότι η Ελλάδα τότε, άγνωστη μπασκετικά, θα επιχειρήσει να δωροδοκήσει μία από τις δύο υπερδυνάμεις του μπάσκετ, είναι σα να βγαίνει ο ΛεΜπρον Τζέιμς και να λέει ότι προσπαθήσαμε να τους δωροδοκήσουμε στη Σαϊτάμα. Είναι γελοιότητες».

Και συνεχίζει η παλιά δόξα του ευρωπαϊκού μπάσκετ:

  • «Είναι ντροπή να σπιλώνουν ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή. Είναι ντροπή για το παγκόσμιο μπάσκετ και πρόκειται για ένα πρωτάθλημα βλακείας στο εσωτερικό της παλιάς Σοβιετικής Ενωσης».

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει κάποια οργανωμένη απάντηση των παικτών της Εθνικής του ’87, ο Παναγιώτης Φασούλας απαντά:

  • «Όχι, δεν χρειάζεται. Όποιος έχει γωνίες, απαντάει. Εγώ δεν είμαι στρογγυλός και απαντώ διότι θίγομαι και ντρέπομαι για την ιστορία της ΕΣΣΔ στο μπάσκετ».

Ο Παναγιώτης Φασούλας ρωτήθηκε και για τον ισχυρισμό του Γκαράσκας περί εμπλοκής του ΚΚΕ της χώρας μας εκείνη την εποχή. Η δήλωση του τότε βοηθού προπονητή των Σοβιετικών είναι η εξής:

  • «Ο Γκομέλσκι επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βλαντιμίρ Ομπούκοφ. Πριν τον τελικό ο Γκομέλσκι με πλησίασε και μου είπε: “Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ενημερώθηκα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που θα πουλήσουν το ματς».

Ο Παναγιώτης Φασούλας είναι κάθετος:

  • «Το ΚΚΕ είχε ηγέτη τότε έναν χαρισματικό άνθρωπο και πολιτικό, τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο οποίος πανηγύρισε μαζί μας, με όλη την Ελλάδα τον ιστορικό θρίαμβο. Είναι ντροπή να λέγεται αυτό το πράγμα»…