• 1 Αυγούστου, 2021

Κεφαλονιά: Υπό έλεγχο τα επτά πύρινα μέτωπα μετά από μια δύσκολη νύχτα – Σε πλήρη επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

 Κεφαλονιά: Υπό έλεγχο τα επτά πύρινα μέτωπα μετά από μια δύσκολη νύχτα – Σε πλήρη επιφυλακή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά, μετά από την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και την εκκένωση άλλων τριών οικισμών, μετά τα χωριά Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, που να απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Γίνονται κάποιες ρίψεις νερού από τα πτητικά μέσα αλλά σε σημεία που έχουν πολύ μικρά «καντηλάκια» για τον φόβο αναζωπύρωσης.

Η πυροσβεστική έχει καταφέρει να ελέγξει τα επτά πύρινα μέτωπα της φωτιάς και η προσπάθεια περιορίζεται στο να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ενώ άνοιξε και ο δρόμος Πόρος-Αργοστόλι για τους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, έχει ελεγχθεί το ένα μεγάλο μέτωπο πριν από την κοινότητα Πάστρα, όπως και αυτό στην κοντινή κοινότητα Κολαίτη, που είχε εκκενωθεί χθες.

Στη διάρκεια της νύχτας ωστόσο, δόθηκε εντολή λόγω της επικίνδυνης κατάστασης και εκκενώθηκαν οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα, ενώ είχε προηγηθεί η εκκένωση των χωριών Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί εκ νέου, καθώς πλέον επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 32 οχήματα, 2 ελικόπτερο και 1 ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό και 4 αεροσκάφη ( 2 CL, 2 PZL). Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Επίσης, μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στα χωριά Καταλειός και Κάτω Καταλειός, για να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να απομακρυνθούν, αν χρειαστεί.

Χθες Σάββατο, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κουλούρης διέταξε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να μεταβεί στο νησί, προκειμένου να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια της φωτιάς.

Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα άφησε να εννοηθεί ότι η καταστροφική φωτιά ξεκίνησε από έναν βοσκό, ο οποίος πήγε να κάψει χόρτα.