ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Επικυρώνει τον “ανασχηματισμό” – Όλες οι αλλαγές

 ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Επικυρώνει τον “ανασχηματισμό” – Όλες οι αλλαγές

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να συζητήσει και να επικυρώσει τις αλλαγές που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στην Πολιτική Γραμματεία και στο Πολιτικό Συμβούλιο. Σε συνθήκες «καραντίνας», αφού οι εργασίες της Κ.Ε. θα «σπάσουν» σε τρεις αίθουσες στο «Caravel», τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να σφραγίσουν την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα, με τον Πάνο Σκουρλέτη έπειτα από δύο χρόνια στο τιμόνι να αναλαμβάνει τα απαιτητικά καθήκοντα, ιδίως εν όψει ενός βαρύ πολιτικά και κοινωνικά χειμώνα, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα να υπήρξαν δημοσιεύματα και δημιουργία κλίματος σχεδόν μίσους μεταξύ Τσίπρα και Σκουρλέτη, ωστόσο η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να «χρεώσει» τον πρώην υπουργό Εσωτερικών με την πολύ κεντρική ευθύνη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε μια περίοδο που οι μάχες στην Ολομέλεια αναμένονται σκληρές αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης και αξιοποίησης των δυνατών χαρτιών του. Άλλωστε, μιλώντας στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας αναγνώρισε τη συνεισφορά τού απερχόμενου γραμματέα τονίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που παρέλαβε ο Π. Σκουρλέτης όταν εκλέχθηκε γραμματέας.

Με Νάσο Ηλιόπουλο και ενισχυμένο σχήμα η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, οι αλλαγές σε επίπεδο τομεαρχών αλλά και της εκπροσώπησης του κόμματος δίνουν στίγμα ανανέωσης και αποφασιστικής αναδιάταξης δυνάμεων, με την αξιοποίηση νέων ηλικιακά, αλλά έμπειρων πολιτικά στελεχών, εμπλοκή ανθρώπων που προέρχονται από την προοδευτική συμμαχία.

Με τον Νάσο Ηλιόπουλο να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου, σε ένα ενισχυμένο σχήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπροσώπηση του κόμματος αναβαθμίζεται, αφού πρόκειται για ένα πολιτικό στέλεχος που, παρά το νεαρό τής ηλικίας του, έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε κρίσιμες θέσεις, από το υπουργείο Εργασίας έως και τον Δήμο Αθηναίων.

Η πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να… ανέβει επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ στην επικοινωνία φαίνεται και από το ότι το γραφείο Τύπου θα έχει ενισχυμένη λειτουργία, αφού για πρώτη φορά θεσπίζονται αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου, θέσεις που αναμένεται να καλύψουν νέα πρόσωπα. Ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Αλέξης Χαρίτσης -είχε ζητήσει ο ίδιος να μετακινηθεί- αναμένεται να αναλάβει χρέη τομεάρχη σε παραγωγικό τομέα. Παράλληλα, θεσπίζεται τομέας διεθνών ΜΜΕ, με επικρατέστερο όνομα να αναλάβει αυτό του Λευτέρη Κρέτσου, που είχε διατελέσει υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Δυναμική αντιπολίτευση και συνολικό πρόγραμμα για έξοδο από την τριπλή κρίση

Έτσι, με την ολοκλήρωση των εργασιών τής σημερινής Κεντρικής Επιτροπής, η περίοδος της εσωστρέφειας λήγει και ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην αντιπολιτευτική του δράση εντός και εκτός Βουλής. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διεργασίες για τη συνολική προγραμματική πρόταση ως απάντηση στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές που εντείνουν την εκ των πραγμάτων βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική και υγειονομική, που ήδη είναι ορατή. Ένα σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, στο φόρουμ της ΔΕΘ στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.

Η ύφεση ρεκόρ επιβεβαιώνει την ανάγκη για εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης
Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα οξυνθούν με επίκεντρο την οικονομία, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα εθνικά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ύφεσης από τότε που καταγράφονται τα στοιχεία.

«Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις» ανέφερε με δήλωσή του ο τομεάρχης οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο τόνισε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Με την παλιά, αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή απαντά στην ύφεση η κυβέρνηση
Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που μοιάζουν με τη δοκιμασμένη και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή τής εσωτερικής υποτίμησης, των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και συντάξεων, της περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων. «Την ώρα που η ύφεση καταγράφει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο 15,2% το δεύτερο τρίμηνο και η ανεργία αυξάνεται διαρκώς, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις απολύσεις» σχολίασε με δήλωσή της η Έφη Αχτισόγλου μετά το «ελευθέρας» που δίνει ο Γ. Βρούτσης στις εποχικές επιχειρήσεις να απολύουν ελεύθερα τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή στις 30 Ιουνίου.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, μετά το κυβερνητικό φιάσκο που αποκάλυψαν οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για τον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμιζε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν η Τουρκία και η προπαγάνδα της είναι με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική. «Τέτοιες επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης πολύ σοβαρών ζητημάτων εκθέτουν τη χώρα και αποδυναμώνουν τις θέσεις της διεθνώς» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από avgi.gr

Παναγιώτης Δρίβας