Καζάνι που βράζει η ΝΔ: Αναζητείται εισηγητής για τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία – Αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα ο Αν. Σαμαράς

 Καζάνι που βράζει η ΝΔ: Αναζητείται εισηγητής για τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία – Αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα ο Αν. Σαμαράς

Σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα εξελίσσεται η ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το τελευταίο θέμα που προέκυψε είναι… ο εισηγητής καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην κυβερνητική πλειοψηφία παρουσιάζεται δυστοκία.

Και τούτο διότι αφενός δεν υπάρχουν… υποψηφιότητες προθύμων στελεχών -λογικό αν αναλογιστεί κάποιος τη στάση σύσσωμης της ΚΟ της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών- αφετέρου ο εν λόγω εισηγητής εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα πρέπει να είναι πρόσωπο που στο παρελθόν δεν έχει κάνει δηλώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την αντιπολίτευση.

Το θέμα καυτηριάζει μάλιστα και η ιστοσελίδα parapolitika.gr (φίλα προσκείμενη στο κυβερνών κόμμα) του Γιάννη Κουρτάκη η οποία με αιχμηρό σχόλιο (ορμώμενη και από την καταψήφιση για άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά από μήνυση του εν λόγω εκδότη) καταλήγει : “Μένει να φανεί πώς θα το χειριστούν οι ιθύνοντες της Κοινοβουλευτικής ομάδας οι οποίοι δεν διεκδικούν και βραβείο για τις ενέργειές τους αν κρίνουμε από το κάζο Πολάκη”.

Το όλο θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσου Ηλιόπουλου ο πποίος με πολύ καυστικό τρόπο σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη ΝΔ προτείνοντας στην κυβερνώσα παράταξη να… παραχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγητή.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει έτοιμος να παραχωρήσει εισηγητή στη ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να δώσει ακόμα μία μάχη ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας και να κυρωθούν οι διμερείς συμφωνίες με τη γειτονική μας χώρα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Η στάση Σαμαρά – Καραμανλή

Ήδη τις… καθυστερήσεις στο θέμα της ψηφοφορίας “σφύριξε” ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση της πλειοψηφίας για άμεση συζήτηση και κύρωση των μνημονίων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, φέρεται να μην προχώρησε σε οποιαδήποτε σχετική αναφορά.

Μάλιστα όπως διαρροές από το κυβερνών κόμμα επιχειρούν να επιρρίψουν την ευθύνη στον… κοροναϊό και τις απαιτούμενες τεχνικές αλλαγές στην αναγκαστική εκ του μακρόθεν ψηφοφορία των βουλευτών.

Την ίδια ώρα πάντως το παρασκήνιο οργιάζει και η πραγματικότητα στο στρατόπεδο της ΝΔ φαίνεται εντελώς διαφορετική.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τα μνημόνια. Μάλιστα υπό τη μορφή τελεσιγράφου διεμήνυσε την πρόθεσή του προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα να προγραμματίσει τη συζήτηση και την ψήφιση των Μνημονίων για τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα αυτή παράλληλα με την επίσκεψη του Ζ. Ζάεφ στην Αθήνα.

Ωστόσο, το τελεσίγραφο του κ. Σαμαρά σε συνδυασμό με ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να ματαιώσει τη συζήτηση (ψήφιση) των Μνημονίων. Υπό τον φόβο της “ανταρσίας” του πρώην πρωθυπουργού, ενδεχομένως και ορισμένων ακόμη γαλάζιων βουλευτών που είχαν διαφωνήσει ανοιχτά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν αναγκασμένος να πάρει μέτρα (διαγραφή) κατά του κ. Σαμαρά, που ως συνέπεια θα είχε μια κρίση κορυφής στη Νέα Δημοκρατία, με ορατό τον κίνδυνο ακόμη και πτώσης (ανατροπής) της κυβέρνησης.

Μπροστά στο εφιαλτικό αυτό σενάριο ο κ. Μητσοτάκης ανέκρουσε πρύμναν κι έβαλε τα μνημόνια στο συρτάρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαλλάχθηκε οριστικά από το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να τα καταθέσει προς έγκριση από τη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη και αν ο Αλ. Τσίπρας ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τότε ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλους κινδύνους.

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν θα διστάσει να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του, ιδίως δε αν διαπιστώσει ότι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν δεν θα είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Πονοκέφαλο πάντως προκαλεί και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή του οποίου η θέση δεν είναι… φίλα προσκείμενη και υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί ακόμη μια μεγάλη εστία πολιτικού κινδύνου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης…

Την ίδια ώρα σε δυσμενή θέση φέρεται να είναι και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ήταν από τους θερμότερους πολέμιους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης είχε ενεργή παρουσία στα συλλαλητήρια της εποχής που χαρακτηρίστηκαν από έντονο φανατισμό και ακραίες εκφράσεις περί προδοσίας του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Κοτζιά και εν γένει της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα το ένα εκ των μνημονίων αυτό “για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία” μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η ανωτέρω συμφωνία, που υπεγράφη στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία. Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το μνημόνιο κατανόησης θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, εντασσόμενο στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την εντατικοποίηση και τον εμπλουτισμό της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπεγράφη στις 02/04/2019 καθώς και της συμφωνίας των Πρεσπών της 17/06/2018.

Τα άλλα δύο μνημόνια αφορούν την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από ελληνικά αεροσκάφη, που ήδη γίνεται, και “την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΞ κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το ανωτέρω μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί στα Σκόπια στις 2 Απριλίου 2019, σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το μνημόνιο συνεργασίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση των διμερών σχέσεων, καθώς και στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την περιοχή εν γένει, εντασσόμενο στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ενεργού προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η κύρωση του εν λόγω μνημονίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατά την ομιλία του στη Βουλή στις 24.01.2019 είχε δηλώσει:

“Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Σχετικά Άρθρα