• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Καυτό καλοκαίρι για το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος

 Καυτό καλοκαίρι για το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος

Από τότε που η ΕΚΤ δεσμεύθηκε για «στήριξη χωρίς όρια» τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα βλέπουν τις τιμές τους σε τροχιά ανόδου και τις αποδόσεις τους σε πτώση. Το ράλι του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα μέσα στον μήνα, καθώς η προσφορά (δηλαδή οι νέες εκδόσεις ομολόγων από τα κράτη- μέλη) θα περιοριστεί αισθητά, την ώρα που η ζήτηση παραμένει στα ύψη. 

Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ να «τρέχει» κανονικά, αλλά τις δημοπρασίες χρέους να είναι εξαιρετικά περιορισμένες, η Citi υπολογίζει ότι μέσα στον μήνα θα έχουμε έξτρα ρευστό 57 δισ. ευρώ στο «κυνήγι» στοιχείων ενεργητικού, γεγονός που θα αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Από την πλευρά της και η Bank of America σημειώνει ότι οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους θα είναι ακόμη καλύτερες, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Εκτιμά ότι οι πωλήσεις ομολόγων θα υπερκαλυφθούν από έξτρα ρευστό 222 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά από το 2017. 

Την ερχόμενη εβδομαδα η Γερμανία θα εκδώσει ένα νέο 5ετες ομόλογο, ενώ η Αυστρία και η Ιρλανδία έχουν επίσης προγραμματίσει εκδώσεις. Η Iταλία θα πουλήσει ένα νέο BTP Futura, ενώ εκτός Ευρωζώνης, η Βρετανία ετοιμάζει τις δικές της εκδόσεις. Ο συνολικός όγκος ωστόσο θα είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα δανειστούν φέτος από τις αγορές το ποσό- ρεκόρ των 1,2 τρισ. ευρώ, ύστερα από δανεισμό ύψους 870 δισ. ευρώ το 2019, σε μία προσπάθεια να προσφέρουν στηρίγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να αποτρέψουν την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας και την κατάρρευση της κατανάλωσης.

Σύμμαχός τους είναι βεβαίως η ΕΚΤ. Απέναντί τους όμως βρίσκουν τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν υποβαθμίσει τις προοπτικές πληθώρας χωρών το πρώτο εξάμηνο του έτους, επικαλούμενοι την ραγδαία αύξηση των δημοσίων δαπανών και κατά συνέπεια των ελλειμμάτων. 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ