Καύσωνας σε Ινδία και Πακιστάν: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών 122 χρόνων

 Καύσωνας σε Ινδία και Πακιστάν: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών 122 χρόνων

Οι θερμοκρασίες σe Ινδία και το Πακιστάν σπάνε το ένα μηνιαίο ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς καύσωνας πλήττει την ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας τιμές πρωτόγνωρες για την εποχή.

Οι ινδικές αρχές κατέγραψαν σε διάφορες περιοχές της χώρας τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες για Απρίλιο μήνα και οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται ότι θα διατηρηθούν και μέσα στον Μάιο.

Η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες, «λιώνοντας» τα πεζοδρόμια, ενώ οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και να εκδώσουν προειδοποιήσεις στους πολίτες για προστατεύσουν την υγεία τους από τις συνέπειες του καύσωνα, αλλά και για τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Στη βορειοδυτική και την κεντρική Ινδία οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες έφτασαν τους 35,9 και 37,78 Κελσίου τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Μρουτιουντζάι Μοχαπάτρα, γενικό διευθυντή της Ινδικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Όπως τόνισε, αυτά είναι τα υψηλότερα επίδεδα θερμοκρασίας που έχουν καταγραφεί τα 122 χρόνια που διατηρούνται αρχεία θερμοκρασιών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται η πρώιμη έναρξη ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού που συνδέεται αναμφισβήτητα με την κλιματική αλλαγή.

Στο Πακιστάν, η ομοσπονδιακή υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Σέρι Ρέμαν, επισήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το Πακιστάν πέρασε από τον χειμώνα στο καλοκαίρι χωρίς να υπάρξει άνοιξη.

Πηγή: Reuters

Βαγγέλης Μαρινάκης