Καύσιμα: Σε πρωτοφανή ύψη η βενζίνη – Έρχονται νέες αυξήσεις

 Καύσιμα: Σε πρωτοφανή ύψη η βενζίνη – Έρχονται νέες αυξήσεις

Σε τιμές πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο έχει σταθεροποιηθεί η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια όλης της χώρας και δεν προβλέπεται να υπάρξει σύντομα κάποια αποκλιμάκωση, για να μην πούμε καθόλου

Σε ιστορικό ρεκόρ έφτασε η τιμή των διυλιστηρίων της βενζίνης τις προηγούμενες ημέρες, παράγοντας που θα οδηγήσει αντιστοίχως μέσα στις επόμενες ημέρες και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τιμή της αντλίας.

Ξεκινώντας από τα 1.303,57 ευρώ το κυβικό στις αρχές του έτους και κινούμενη σταθερά πάνω από τα 1.620 ευρώ το κυβικό από την 1η Μαΐου, η τιμή των διυλιστηρίων της βενζίνης που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης του καυσίμου, έφτασε στις 4 Μαΐου στα 1.635,77 ευρώ και χτύπησε στις 5/5 ιστορικό ρεκόρ στα 1.648,75 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πρότασης της Κομισιόν να συμπεριλάβει στο έκτο πακέτο των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας την πλήρη διακοπή των εισαγωγών αργού σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως τα τέλη του 2022.

Έτσι, το χρηματιστήριο προϊόντων δεν ακολούθησε τις προηγούμενες ημέρες την αποκλιμάκωση του αργού, αλλά αντιθέτως κινήθηκε ανοδικά, καθώς προεξόφλησε τις ελλείψεις προϊόντων που θα προκαλέσει στην Ευρώπη, η οποία εισάγει σημαντικές ποσότητες από τη Ρωσία.

Πανελλαδικά στα 2,20 ευρώ η βενζίνη

Ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου σχολίασε ότι «σε αυτήν τη φάση που βρισκόμαστε πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και άλλες αυξήσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πόσο. Όλα έχουν να κάνουν με τη τιμή στα διυλιστήρια».

Και πρόσθεσε: «αυτή την στιγμή η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι στα 2,20 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά κυμαίνεται στα 2,50. Επαναλαμβάνω ότι η κατάσταση δεν επιδέχεται προβλέψεις. Μπορείς να δεις αύριο να γίνει ένα νέο μπαμ και να αυξηθεί περεταίρω σε επίπεδο που δεν περιμέναμε».

Βαγγέλης Μαρινάκης