Κατρούγκαλος – “Ορθή επιλογή” αλλά και “σοβαρές ενστάσεις” για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Κατ’ αρχήν στρατηγικά ορθή επιλογή χαρακτηρίζει την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι παλινωδίες Μητσοτάκη «φουσκώνουν» απαράδεκτα τον λογαριασμό, ενώ παράλληλα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για εμπλοκή στο Σαχέλ και μη δέσμευση της Γαλλίας σε προάσπιση της ελληνικής ΑΟΖ από την τουρκική αμφισβήτηση.

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή, που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, ρητή μνεία γίνεται, άλλωστε, στο προοίμιο της συμφωνίας στη Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον, που υπογράφτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2015 και εξειδικεύθηκε με σχετικό Οδικό Χάρτη το 2016. Οι παλινωδίες όμως του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε απορρίψει τελευταία στιγμή τον κρίσιμο Ιούλιο 2020 τις φρεγάτες ως «πολύ ακριβές», για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής, «φούσκωσαν» το λογαριασμό των εξοπλισμών στο δυσβάσταχτο και δυσθεώρητο ποσό άνω των 10 δις Ευρώ.

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει αγορές που δεν έχουν πάρει την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (Ανώτατα Συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, Συμβούλιο Άμυνας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών και ΚΥΣΕΑ) πράγμα που δεν συμβάλλει στην ορθολογική ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας «Στο Κόκκινο 105,5».

Και η συμφωνία καθεαυτή όμως έχει σοβαρά προβληματικά σημεία υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος εξηγώντας ότι: το κατ’ αρχήν θετικό άρθρο 2 προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας», αφήνοντας συνεπώς εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Επίσης, στο άρθρο 18 προβλέπεται συμμετοχή σε κοινή ανάπτυξη δυνάμεων σε περιοχές όπως στο Σαχέλ, πέραν κάθε συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης έναντι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που αντιμετωπίζει τα σύνορα κάθε χώρας ως σύνορα της ΕΕ, προϋποθέτει όμως συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Έντονη είναι, άλλωστε, η κριτική που έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικά στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία.

Η εμπλοκή για πρώτη φορά σε μια ενδοαραβική σύγκρουση σουνιτών-σιιτών και μάλιστα σε έναν «άσχημο» πόλεμο, με θύματα μικρά παιδιά, υπονομεύει την παραδοσιακή θέση ενεργητικής ουδετερότητας της χώρας μας και δεν προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός από το άδειασμα του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αποκάλυψε ότι η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει αόριστη διάρκεια. Παραχώρηση που δεν είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση θα ήταν και η σύναψη συμφωνίας για πενταετή διάρκεια, αλλά η επ’ αόριστον παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Σχετικά Άρθρα