• 29 Ιουλίου, 2021

Κάτω από 100 διασωληνωμένοι τον επόμενο μήνα – Self test και σε super market στην Αχαΐα – Tι θα ισχύσει για τους εμβολιασμένους

 Κάτω από 100 διασωληνωμένοι τον επόμενο μήνα – Self test και σε super market στην Αχαΐα  – Tι θα ισχύσει για τους εμβολιασμένους

Για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας έκανε λόγο κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Εντοπίζονται 617 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο με διάμεση ηλικία στα 35 έτη” υπογράμμισε.
“Σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Σύρος, η Σαντορίνη παρατηρείται μία σχετική έξαρση σε νεώτερους ανθρώπους, που ενδεχομένως οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητά τους” σημείωσε.
Όπως ανέφερε στο Ρέθυμνο, στη Σύρο και στη Σαντορίνη, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα στις νέες ηλικίες και γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις τουριστικές περιοχές με την μεγαλύτερη κινητικότητα έτσι ώστε να μην υπάρξει διασπορά ανάμεσα στους νέους που είναι πιο «ευάλωτοι» σε αυτήν.
Κάτω από το 30% στην εμβολιαστική κάλυψη βρίσκονται όπως είπε η κ Παπαευαγγέλου η Φλώρινα, η Ροδόπη, οι Σέρρες και η Ευρυτανία.
Ένας στους εφτά ασθενείς που νόσησαν από κοροναϊό εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν για τρεις με έξι μήνες, όπως κεφαλαλγία σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ο ΠΟΥ συστήνει περισσότερη έρευνα στο πεδίο αυτό.
«Η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, το ίδιο και το Rt στην επικράτεια, περίπου στο 0,76%. Σημαντική είναι και αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ανέφερε.
Υπογράμμισε όμως ότι η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Self test στα φαρμακεία

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα των self tests. “Η δράση αυτή είχε επιτυχία και γι’ αυτό θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες για Δημόσιο, εργαζόμενους στην εστίαση και τους νέους, με εξαίρεση τα άτομα που είναι εμβολιασμένα. Χθες συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών και τους ζητήσαμε να συνεχιστεί η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία το επόμενο δίμηνο προς τους συμπολίτες μας που προαναφέραμε”.

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως αναμένεται η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πως ελπίζει να απαντήσουν θετικά, ενώ έριξε τα… βέλη του σε δύο Συλλόγους Φαρμακοποιών που εξέδωσαν σήμερα ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν θα συνεχίσουν την διάθεση των self tests, με τον υφυπουργό να μιλά για «ανόητες δικαιολογίες»!

Και είπε: «Για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός Φαρμακευτικός σύλλογος αποφάσισε την αναστολή της διάθεσης των self tests, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να γίνει η διάθεση μέσω των σούπερ μάρκετ».

Μάλιστα είπε πως παρόμοιο σχέδιο έχει εκπονηθεί και για την Αττική αν δεν συμφωνήσουν οι φαρμακοποιοί να συνεχίσουν την διάθεση των self tests.