Καθηγητές ΑΕΙ: Να προσληφθούν καθηγητές, όχι αστυνομικοί

 Καθηγητές ΑΕΙ: Να προσληφθούν καθηγητές, όχι αστυνομικοί

Προσλήψεις διδασκόντων και μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) αντί για προσλήψεις αστυνομικών στα πανεπιστήμια ζητάει η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) που παρεμβαίνει με προτάσεις στα θέματα της βίας και της καθημερινής λειτουργίας των πανεπιστημίων μετά από σχετική συνεδρίαση της.

Όπως αναφέρεται σε κείμενο που συνέταξαν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας «στις πρόσφατες επεμβάσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ και στην ΑΣΟΕΕ καταδείχθηκε πως όταν έκνομες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με σχέδιο και συνεργασία της αστυνομίας με τις πρυτανικές αρχές, η επέμβαση της αστυνομίας μπορεί να είναι αποτελεσματική». «Χωρίς να απαιτούνται εντός του πανεπιστημίου ειδικές ομάδες προστασίας, η ‘πανεπιστημιακή αστυνομία’ του νόμου 4777/2021, που προκαλεί στα πανεπιστήμια αχρείαστες εντάσεις».

Editorial: Το φιάσκο με ονοματεπώνυμα…

Η Ομοσπονδία έτσι θεωρεί επαρκείς τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα για την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων στους χώρους των ΑΕΙ, με εφαρμογή του νόμου παρόμοια με το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Η διοίκηση της αναφέρεται στην αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων και ζητάει την ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων «η οποία όμως δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των κονδυλίων για την ενίσχυση της έρευνας». Τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας αναφέρουν κατ επέκταση ότι «ζητούν να ανασταλεί άμεσα η πρόσληψη ειδικών φρουρών για στελέχωση των ΟΠΠΙ (Ομάδων της πανεπιστημιακής αστυνομίας υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και να διατεθούν τα κονδύλια για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού».

Τέλος ζητάει από τα ιδρύματα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων, και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και την πανεπιστημιακή κοινότητα να επεξεργαστεί πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τους όρους της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής, θα προασπίζουν το αυτοδιοίκητο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στα ΑΕΙ και θα ενισχύουν το κύρος των πανεπιστημίων.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, και έχουν ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, επιτελώντας το ακαδημαϊκό τους έργο με αίσθημα ευθύνης» αναφέρει η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ.

Για τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια

Για το θέμα της εξεταστικής περιόδου αναφέρει ότι «παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα πανεπιστήμια, κατά την εξεταστική περίοδο που ξεκινά, θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης».

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας για τα παραπάνω «επιμένει σε μια διαχείριση με έμφαση στην επικοινωνία, και σε μέτρα που υποδηλώνουν πολιτική τύπου ‘ανοσία της κοινότητας’. Επιβάλλει δε, γενικευμένα οριζόντια μέτρα στα ΑΕΙ, χωρίς περιθώριο να λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών». «Περιορίζει με αυτό τον τρόπο ανεπίτρεπτα για τα πανεπιστήμια την αρμοδιότητα που εκ του νόμου έχουν οι διδάσκοντες ‘να οργανώσουν κατά την κρίση τους’ τις εξετάσεις, προσβάλλοντας το αυτοδιοίκητο» συνεχίζουν οι πανεπιστημιακοί.

Και καταλήγουν στο ότι «όπου δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, πρέπει αυτά να προσαρμόζονται, με εναλλακτικές και πιο αυστηρές επιλογές, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της εκπαίδευσης, με πρόνοια για την προστατευμένη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία προσώπων, διδασκόντων και διδασκομένων, που είναι ευάλωτοι».

Τέλος για τα θέματα λειτουργίας των ΑΕΙ αναφέρουν ότι ζητείται η «απαρέγκλιτη τήρηση της ετήσιας αναπλήρωσης με έγκαιρη κατανομή θέσεων ΔΕΠ, καθώς και ανακοίνωση – δέσμευση του υπουργείου για προγραμματισμένη χορήγηση νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στην επόμενη τετραετία που να αναπληρώνουν τα συσσωρευμένα κενά σε προσωπικό (άνω των 3.000 θέσεων), και σε κάθε περίπτωση να δοθούν τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις μέσα στην επόμενη διετία». Επίσης ζητείται να διατεθούν ξανά θέσεις από το υπουργείο Υγείας προς το υπουργείο Παιδείας για τις κλινικές και εργαστήρια των Ιατρικών που είναι ενταγμένες και υπηρετούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα