Κάθειρξη 20 ετών για το κύκλωμα των φυλακών στον Παναγιώτη Βλαστό

 Κάθειρξη 20 ετών για το κύκλωμα των φυλακών στον Παναγιώτη Βλαστό

Με την καταδίκη των 12 εκ των συνολικά 26 κατηγορούμενων έριξε σήμερα «αυλαία» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του κυκλώματος με… έδρα τις φυλακές Κορυδαλλού και κεντρικό πρόσωπο τον Παναγιώτη Βλαστό.

Το κύκλωμα είχε αποκαλυφθεί από την εξαδέλφη του βαρυποινίτη, Λίτσα Βλαστού, η οποία με τη μαρτυρία της βοήθησε τις αρχές να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ήταν από 30 μήνες φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη καθώς κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις , εκρήξεις κλπ.

Στη δράση του κυκλώματος αποδόθηκαν μεταξύ άλλων η επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου (Βλαστός –Σκαφτούρος ήταν επίσης κατηγορούμενοι) καθώς και οι εκρήξεις στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και σε αυτό της αδελφής του. Οι επιθέσεις στην οικογένεια Σμπώκου, όπως είχε αποκαλύψει η Λίτσα, ήταν προκειμένου να υποκύψει ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στον εκβιασμό τους και να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών.

Οι ποινές

Ειδικότερα, στον Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα παράπτωμα μέσα στη φυλακή ενώ παρακολούθησε και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στον συγκατηγορούμενό του Γιάννη Σκαφτούρο το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 16 ετών.

Στην Λίτσα Βλαστού η οποία «εξυπηρετούσε» τον εξάδελφό της μέχρι που αυτός στράφηκε εναντίον της κατηγορώντας την ότι του «έφαγε» 1,5 εκ. ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου, επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών λόγω του ότι της αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σε όλους, πλην του Παναγιώτη Βλαστού, χορηγήθηκε ανασταλτικό στην έφεση ενώ το δικαστήριο απάλλαξε 14 κατηγορούμενους είτε γιατί δεν προέκυψε η συμμετοχή τους στο κύκλωμα είτε γιατί οι πράξεις που τους αποδόθηκαν είχαν υποπέσει σε παραγραφή. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και η μία εκ των δικηγόρων του Παναγιώτη Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου.

Πηγή: enikos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος