• 28 Φεβρουαρίου, 2021

Κατεπείγουσα έγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Sinovac υπό το βάρος της έξαρσης της πανδημίας στη Βραζιλία

 Κατεπείγουσα έγκριση των εμβολίων της AstraZeneca και της Sinovac υπό το βάρος της έξαρσης της πανδημίας στη Βραζιλία

Το διοικητικό συμβούλιο για την υγεία “Anvisa” της Βραζιλίας, υπερψήφισε την Κυριακή την επείγουσα χρήση των εμβολίων για την COVID-19 από τη Sinovac της Κίνας και την AstraZeneca, καθώς η πανδημία εισέρχεται σε ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα.

Η Anvisa ψήφισε ομόφωνα για την έγκριση και των δύο εμβολίων μετά από σχεδόν πέντε ώρες συζήτησης από το διοικητικό συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάτροτυ, ένας σκεπτικιστής κορωναϊού που αρνήθηκε να λάβει ο ίδιος ένα εμβόλιο, δέχεται αυξανόμενη πίεση για να ξεκινήσει εμβολιασμούς στη Βραζιλία, η οποία έχει χάσει πάνω από 200.000 ανθρώους από το COVID-19 – τον χειρότερο αριθμό θανάτων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις αποστολές εμβολίων και τα αποτελέσματα των δοκιμών καθυστέρησαν τους εμβολιασμούς στη χώρα, κάποτε παγκόσμιο ηγέτη στις μαζικές ανοσοποιήσεις. Η κυβέρνηση του Μπολσονάρου σχεδίαζε να ξεκινήσει ένα εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης αυτή την εβδομάδα, αλλά περιμένει ακόμη τις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca. Αυτό απογοήτευσε τους πολίτες.

Ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο, Ζουάου Ντόρια, ο οποίος επιβλέπει το βιοϊατρικό κέντρο του Butantan που συνεργάστηκε με την Sinovac στη Βραζιλία, δήλωσε ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμέσως. «Έχω αποφασίσει ότι μόλις η Anvisa εγκρίνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου, το Ινστιτούτο Butantan θα παραδώσει αμέσως τα εμβόλια στο Υπουργείο Υγείας για διανομή στο Σάο Πάολο, στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια και σε όλη τη χώρα».

Ο Μπολσονάρο, για τον οποίο ο Ντόρια είναι πιθανός αντίπαλος κεντροδεξιάς στις προσπάθειές του για επανεκλογή του 2022, έχει χλευάσει τον κυβερνήτη για την απογοητευτική αποτελεσματικότητα της CoronaVac (της δόσης δηλαδή της Sinovac) κατά 50% στις δοκιμές της Βραζιλίας, αλλά το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας συμφώνησε να αρχίσουν οι διανομές εμβολίου προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή συλλογική ανοσία.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ