• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Κατεδαφίζονται 141 κτίσματα στο Μάτι, ανοίγει δρόμος κατά μήκος της ακτής – Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

 Κατεδαφίζονται 141 κτίσματα στο Μάτι, ανοίγει δρόμος κατά μήκος της ακτής – Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης

Τις αλλαγές στο Μάτι με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό.

Το νέο Σχέδιο προβλέπει έργα για την διευθέτηση των οκτώ ρεμάτων, διάνοιξη παραλιακού δρόμου κατά μήκος της ακτής, δηλαδή από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τον Άγιο Ανδρέα. Προβλέπονται επίσης κατεδαφίσεις 141 κτισμάτων και έργα για την διευθέτηση των ρεμάτων. Ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση των έργων είναι 4 χρόνια, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Τα επόμενα βήματα είναι η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΠΣ, στις 25 Ιουνίου.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης θα γίνει συστηματική ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, που ούτως ή άλλως ενημερώνονταν συνεχώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης των μελετών, με πρώτο βήμα την παρουσίαση του σχεδίου στους δήμους και τις οργανώσεις των κατοίκων.

Η διαβούλευση θα επιτρέψει περαιτέρω βελτιώσεις και μικρο-ρυθμίσεις του ΕΠΣ, με γνώμονα πάντα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα εγκριθούν το ΕΠΣ και οι λοιπές υποστηρικτικές του μελέτες, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευση θα σταλεί για επεξεργασία στο ΣτΕ πριν από το τέλος Αυγούστου.

«Στο Μάτι θα μπει μια τάξη. Όχι μόνο διότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά διότι αυτό είναι προς όφελος των ίδιων των κατοίκων του. Θα αντιμετωπιστούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Θα διανοιχθούν δίοδοι προς την παραλία. Η ίδια η παραλία θα αποκτήσει ένα τελείως διαφορετικό χρώμα» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.