• 22 Ιανουαρίου, 2021

Κατάπαυση του πυρός και εκλογές στη Λιβύη

 Κατάπαυση του πυρός και εκλογές στη Λιβύη

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη λιβυκή επικράτεια και διοργάνωση εκλογών προσεχώς ανακοίνωσαν οι αντίπαλες αρχές της χώρας, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να σταματήσουν όλες τις μάχες.

Ο επικεφαλής της ΚΕΣ ειδικότερα «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για να παύσουν αμέσως το πυρ και όλες τις επιχειρήσεις μάχης σε όλα τα λιβυκά εδάφη».

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τον Χαλίφα Χάφταρ του αυτοαποκαλούμενου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), αλλά ο Σάλεχ που είναι ευθυγραμμισμένος με τον στρατάρχη εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, χαιρέτισε τις ανακοινώσεις. «Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας» σ’ αυτή τη χώρα, έγραψε στο Twitter.